ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти введе лотерею на вільні місця в престижних школах

"Головне питання - щоб кожен папірець був однаковим без позначок".

Міносвіти введе лотерею на вільні місця в престижних школах
Фото: Тереза Лащук

Міністерство освіти і науки підтвердило, що порядок прийому школярів у перший клас передбачатиме лотерею. Після того як школа прийме всіх першокласників, які живуть по сусідству, решту вільних місць будуть заповнювати шляхом жеребкування.

Про це міністр Лілія Гриневич розповіла в ефірі Радіо НВ. На її думку, ця процедура стосуватиметься передусім так званих престижних шкіл.

"Жеребкуванням буде вирішуватися, хто потрапить на вільні місця. Які можуть бути критерії? Я назву базові. По-перше, жеребкування повинно відбуватися в присутності батьків. По-друге, скринька або лотерейний барабан має бути прозорим. Я думаю, це не буде проблема, у нас і вибори проводять з прозорими скриньками. Головне питання - щоб кожен папірець був однаковим, без позначок і щоб витягувала папірці людина, яка представляє батьків", - розповіла Гриневич.

Вона вважає, що процес жеребкування повинен транслюватися в інтернеті.

Гриневич також заявила, що не вважає територіальний принцип прийому в перші класи проявом "кріпосного права".

"Ми опрацьовуємо з Мін'юстом дуже велику кількість документів, щоб це не обов'язково була реєстрація в паспорті. У нас багато переселенців, військовослужбовців, а також тих людей, які поїхали заробляти гроші у велике місто і тут живуть, орендуючи квартиру. І там є близько десятка можливих документів, але ви повинні надати лише один - і це необов'язково штамп у паспорті", - зазначила Гриневич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram