ГоловнаСуспільствоПодії

У Львові відкрили виставку до 75-ї річниці дивізії "Галичина"

Експозиція триватиме до 6 травня.

У Львові відкрили виставку до 75-ї річниці дивізії "Галичина"
Фото: http://loda.gov.ua

18 квітня в парку На Валах у Львові відкрилася виставка, присвячена 75-й річниці першої української дивізії "Галичина".

В експозиції виставки - стенди з фотографіями, на яких відтворено історію дивізії "Галичина". Також презентували виставку макетів зброї, техніки та військових мундирів часів Другої світової війни з приватної колекції Володимира Правосудова, повідомляють на сайті Львівської обладміністрації.

"Мене вражає ця цифра - 83 000 добровольців, - це люди, які за покликом серця відгукнулися в 1943 році на заклик Українського центрального комітету. Ці хлопці йшли з вірою в майбутнє Української держави, вони мріяли стати ядром майбутньої армії всієї України. Жоден солдат дивізії "Галичина" не заплямував себе зрадою чи ганебним вчинком", - наводяться слова заступника голови Галицького братства вояків дивізії "Галичина" Ігоря Іванькова.

Виставка триватиме до 6 травня.

Дивізія "Галичина" - військова частина, сформована за зразком німецьких піхотних дивізій у складі німецької армії в 1943 році головно з українців, які проживали на території дистрикту "Галичина" і Генеральної губернії. Формування дивізії було пов'язане, з одного боку, зі спробами німецького керівництва використовувати всі можливості для протистояння СРСР на Східному фронті, а з іншого - з упевненістю окремих українських кіл, що на тлі поразок німецької армії з'явилася можливість закласти основу регулярного українського війська, яке може стати вагомим фактором у визначенні долі України після війни.

Причетність дивізії до військ СС пов'язана з тим, що, за німецькими законами, у вермахті могли служити тільки громадяни Німеччини. Тому всі національні підрозділи, що створювалися в складі німецької армії, формувалися як військові частини СС, на які ці обмеження не поширювалися. Перед відправленням на фронт дивізія нараховувала близько 16 тисяч членів. Протистояла Червоній армії в центрі німецької оборони в битві під Бродами (17-22.07.1944 р.) і була розбита.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram