ГоловнаСуспільствоЖиття

Двоє членів екіпажу затриманого судна "Норд" виїхали в Білорусь, - ДПСУ

Після цього Держприкордонслужба відмовила у виїзді ще сімом громадянам - членам суднокоманди.

Двоє членів екіпажу затриманого судна "Норд" виїхали в Білорусь, - ДПСУ
Риболовецьке судно НОРД, яке було затримано Держприкордонслужбою України в Азовському морі 25 березня під прапором РФ.
Фото: day.kyiv.ua

Державна прикордонна служба повідомляє, що 19 квітня близько 6:00 ранку двоє громадян України - членів екіпажу затриманого в Азовському морі судна "Норд" обманним шляхом виїхали з України в Білорусь.

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян у Фейсбуці.

"В аеропорту «Жуляни» на рейс, що прямував у Білорусь, зареєструвалося нібито двоє громадян РФ, на паспортний контроль вони пред'явили документи громадян РФ, видані в Генконсульстві РФ у Харкові. Оскільки українська сторона не визнає документів, видані окупаційною владою РФ в Криму, але це не поширюється на документи, видані офіційно діючими диппредставництвами РФ на території України, і оскільки транскрипція прізвищ громадян у паспортах РФ відрізнялася від ідентифікаційних даних членів суднокоманди "Норд", вони були пропущені через кордон і вилетіли в Білорусь", - повідомив він.

Слободян також зазначив, що на момент вильоту відповідних доручень від інших правоохоронних органів або рішень судів про обмеження у виїзді членів суднокоманди на адресу Держприкордонслужби не надходило.

"З огляду на те, що є підстави сумніватися в законності видачі громадянам України - членам суднокоманди «Норд» - документів, які нібито підтверджують громадянство РФ, о 15:20, під час оформлення пасажирів на рейс, що прямував до Мінська, Держприкордонслужба відмовила у виїзді ще сімом громадянам України - членам суднокоманди «Норд», які показали під час контролю аналогічні документи громадян РФ", - додав спікер ДПСУ.

Документи вилучено. Прикордонники склали протоколи про спробу незаконного перетину держкордону. Матеріали направлено до суду.

"Членам суднокоманди «Норд» укотре запропоновано звернутися в органи Міграційної служби для підтвердження громадянства України та виїзду в подальшому в місця постійного проживання на законних підставах. За цим фактом поінформовано МЗС, СБУ та інші правоохоронні органи", - підкреслив Слободян.

Нагадаємо, в ніч на 8 квітня співробітники генконсульства Росії намагалися провезти моряків "Норд" через кордон у Харківській області. Прикордонники повернули їх назад в Україну, оскільки їхні документи не давали дозволу на перетин кордону.

25 березня українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно "Норд" під прапором РФ. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження, а 30 березня український суд арештував судно "Норд".

6 квітня суд заарештував капітана судна Володимира Горбенка і встановив заставу в розмірі 35 240 гривень. 11 квітня Херсонський міський суд в іншій справі, яка стосується незаконної ловлі риби, обрав капітану запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з'являтися до представників слідства на першу вимогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram