ГоловнаСуспільствоЖиття

"Донбас і Мирні": найбільше допомоги мирним жителям Донбасу надає Штаб Ріната Ахметова Важно

За даними опитування, проведеного КМІС (Київський міжнародний інститут соціології), найбільше допомоги мирним жителям Донбасу надає Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Так вважають 51,7% опитаних в Україні та 60,7% респондентів на Донбасі.

Ці дані були оприлюднені 17 квітня в Києві, на звітному заході "Донбас і Мирні" Фонду та Штабу Ріната Ахметова.

"Головна мета Штабу, який працює більш ніж 3,5 років, - допомогти якомога більшій кількості людей. Запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі. Це завдання Рінат Ахметов поставив з перших днів бойових дій. Штаб став найпотужнішою в країні благодійною та гуманітарною організацією. За весь час роботи врятовано життя понад мільйон людей, - розповів Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова. - Штаб продовжить роботу вже наявних проектів адресної допомоги - допомога дітям, людям, які потребують лікування, в операціях і багато іншого".

Гуманітарний штаб, який є найбільшою програмою Фонду Ріната Ахметова, четвертий рік відправляє автоколони з продуктами на Донбас, регулярно видає ліки важкохворим дітям, допомагає в проведенні операцій, рятує поранених дітей і допомагає їм пройти реабілітацію. Ці проекти будуть продовжені і в 2018 році.

У рамках заходу було презентовано фотокнигу "Донбас і Мирні", головними дійовими особами якої стали мирні жителі, які постраждали внаслідок бойових дій на Донбасі.

"Ця книга про війну і мирних жителів. Про згорілі будинки і обвуглені надії. Про тих, у кого війна потрапила кулями, мінами, осколками. Перш за все - про дітей, які так сильно постраждали від цієї війни. А ще вона про тих, хто простягає руку допомоги, незважаючи ні на що ... Це документ. Це щоденне, щохвилинне нагадування всім нам про те, що у війні в центрі Європи в XXI столітті гинуть, страждають мирні. Що їм потрібна допомога. Що їм самим не впоратися з таким масштабом трагедії. Нікому не впоратися самотужки. Цей документ не дає забути, що під час війни байдужість вбиває, як вбиває зброя. Діти і дорослі на сторінках книги - вони герої і законно є співавторами фотокниги "Донбас і Мирні". Без їх мужності книга була б про безнадійність. А з ними - ця книга про силу волі, про боротьбу за своє майбутнє. Про те, як важлива підтримка. І одночасно про те, наскільки потворна і безжальна війна", - сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ.

Гостями заходу стали діти, які наперекір долі і важким пораненням вижили, спростувавши невтішні прогнози лікарів. Життя цих хлопців вдалося врятувати завдяки допомозі Гуманітарного штабу.

У заході взяли участь представники державних структур, міжнародних організацій, посольств, українських благодійних фондів, громадянського суспільства, а також провідних експертів в галузі соціології.

Учасники обговорили ключові потреби Донбасу і важливість координації між представниками міжнародних та українських організацій. А в фіналі події дорослі вишикувалися в чергу, щоб взяти автографи у дітей-героїв книги "Донбас і Мирні" і головних героїв сьогоднішнього заходу.

Головні цифри Гуманітарного Штабу Ахметова, найбільшої гуманітарною місії в Україні з серпня 2014 року *:

1 159 165осіб отримали допомогу від Гуманітарного штабу.

12 000 294 продуктових набори видано жителям Донбасу.

Більш ніж 50 000 чоловік отримали адресну допомогу.

Понад 10 тисяч осіб отримали адресну допомогу на лікування, з них понад 5 тисяч - це діти.

55 923 дорослих і дітей отримали від штабу психологічну підтримку.

Близько 3500 дітей оздоровилися та побували на літньому відпочинку.

39 462 людини були евакуйовані, з них 14 784 - діти.

930 575 звернень надійшло на гарячу лінію і сервіс "Онлайн-допомога".

П'ять фактів про роботу гуманітарного штабу:

Понад мільйон людських життів врятовано завдяки допомозі Гуманітарного штабу.

12 000 294 продуктових набори - обсяг гуманітарної допомоги можна порівняти з населенням 11 областей: Житомирською, Черкаською, Рівненською, Миколаївською, Сумською, Тернопільською, Херсонською, Чернігівською, Волинською, Кіровоградською та Чернівецькою.

131 000 тонн гуманітарної допомоги, доставленої на Донбас Штабом Ріната Ахметова, вмістилися б у 524 літаках "Мрія".

Шлях в 2,5 млн кілометрів, який подолали фури в автоколонах гуманітарного штабу за рік, дозволив би 62 рази об'їхати навколо земної кулі.

6 560 машин відправлені на Донбас за три з половиною роки роботи Штабу; якщо вибудувати в ряд всі машини з гуманітарною допомогою, то отримана лінія зможе з'єднати Донецьк і Слов'янськ.

Робота гуманітарного штабу Ріната Ахметова в 2018 році

Гуманітарний штаб продовжує надавати допомогу населенню в прифронтовій зоні та в "червоній зоні" - населених пунктах, де як і раніше дуже потрібна допомога. Бригади мобільної видачі доставляють продуктові набори для 85 населених пунктів Донбасу, мешканці яких мають гостру потребу в продовольстві.

Завдяки проекту "Ліки дітям" важкохворі діти продовжують регулярно отримувати життєво необхідні медикаменти.

Працює проект "Здорове серце". Дітям з 4 областей України з діагнозом "вада серця" Гуманітарний штаб Ріната Ахметова в 2018 допоможе в проведенні операцій в установкою окклюдера - імпланта, який закриє ваду. Операції проводяться ендоваскулярним методом, без розрізу грудної клітини, після чого дитина може швидко відновитися і назавжди забути про свій діагноз.

У 2018 році в проекті "Реабілітація поранених дітей" візьмуть участь понад 30 хлопчиків і дівчаток. Вони зможуть пройти курс лікування в кращих санаторіях України.

Близько 500 дітей Гуманітарний штаб Ріната Ахметова планує оздоровити влітку 2018 року. Завдяки проекту "Мирне літо - дітям Донбасу" хлопці зможуть не тільки відпочити, а й отримати психологічну допомогу - подолати наслідки "травми війни".

*Дані станом на 9 лютого 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram