ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські авіакомпанії Dart Airlines і Khors Аir перевірять на причетність до перевезень російських найманців в Сирію

У вересні 2017 проти цих компаній США ввели економічні санкції

Українські авіакомпанії Dart Airlines і Khors Аir перевірять на причетність до перевезень російських найманців в Сирію
Фото: mtu.gov.ua

Державіаслужба почне перевірку фактів, викладених у матеріалі Reuters щодо перевезення російських найманців сирійською авіакомпанією Cham Wings між Дамаском і Ростовом-на-Дону. Зокрема, причетність до цього авіакомпаній Dart Airlines і Khors Аir, які зареєстровані в Україні. Відповідне доручення дав міністр інфраструктури Володимир Омелян, йдеться на сайті відомства.

Компанія Cham Wings могла використовувати для перевезення літаки Airbus A320, які, за інформацією видання, раніше належали європейським і американським авіакомпаніям, але пізніше виявилися в парках близькосхідних компаній через мережу посередників і офшорів.

"Зокрема, 84 користовані літаки виробництва Airbus і Boeing змогли придбати або орендувати компанії "Хорс" і "Дарт" (зареєстровані в Україні). Із цих 84 літаків як мінімум 40 опинилися в Іраку, Ірані та Сирії", - йдеться в повідомленні на сайті Мінінфраструктури.

Якщо за підсумками перевірки Державіаслужби інформація підтвердиться, Міністерство інфраструктури буде рекомендувати Уряду і РНБО внести зазначені компанії і їх власників до списку санкцій. Сертифікати авіакомпаній Dart Airlines і Khors Air будуть анульовані.

Компанія Cham Wings з 2016 року перебуває під санкціями США. Її звинуватили в доставці у Сирію бойовиків-союзників президента Башара Асада, зброї і спорядження для сирійської розвідки. Журналістам Reuters вдалося встановити, що авіакомпанія за 14 місяців з 5 січня 2017 здійснила 51 політ з Дамаска і Латакії в Ростов і назад. Щоразу для цього використовували лайнери Airbus A320, які можуть перевозити до 180 пасажирів.

Нагадаємо, у вересні 2017 року США ввели економічні санкції проти Dart Airlines і Khors Air. Американський Мінфін запідозрив, що Dart Airlines і Khors Air надавали допомогу вже підсанкційним іранській і іракській авіакомпаніям через надання їм літаків, екіпажів і послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram