ГоловнаСуспільствоВійна

Клімкін: Україна узгодила з Францією тактику щодо миротворців, на черзі Німеччина і США

"У нас є спільна концепція, тепер повинна бути загальна тактика".

Клімкін: Україна узгодила з Францією тактику щодо миротворців, на черзі Німеччина і США
Павел Климкин
Фото: Макс Требухов

Україна вже погодила з Францією тактику реалізації ідеї введення миротворчої місії на Донбас, на черзі Німеччина і США.

Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу "Інтер", говорячи про очікування від майбутньої поїздки президента Петра Порошенка у Берлін.

"Я очікую перше - чіткого узгодження тактики, як просуваємо миротворців, саме дуже чітких кроків. Зараз з французами погодили. Ле Дріан був… Наступний крок - узгодження з американцями. У нас є спільна концепція, тепер повинна бути загальна тактика", - заявив Клімкін.

Порошенко буде в Німеччині 10 квітня. У нього призначені переговори з федеральним канцлером Ангелою Меркель, новим міністром закордонних справ Хайко Маасом, президентом Франком-Вальтером Штайнмайєром та президентом Бундестагу Вольфгангом Шойбле.

Нагадаємо, що формат миротворчої місії на Донбасі є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном.

У лютому 2018 року з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, яка стосується можливого формату миротворчої місії для Донбасу. Вона припускає, що в Україну скерують близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які охоплять всю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять в НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Зараз на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в складі близько 700 неозброєних спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram