ГоловнаСуспільствоЖиття

ВПС України почали операцію "Північний сокіл-2018" з доставки пального у Гренландію

До операції залучено 23 українських військовослужбовців.

ВПС України почали операцію "Північний сокіл-2018" з доставки пального у Гренландію
Фото: facebook.com/kpszsu

Військово-повітряні сили Збройних Сил України почали операцію "Північний сокіл-2018" з доставки пального у Гренландію.

Про це повідомила прес-служба командування Повітряних сил у Фейсбуці.

"Сьогодні, 3 квітня, відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Королівства Данія у сфері авіаційно-транспортних перевезень і технічної угоди, почалася спільна україно-данська військово-транспортна операція "Північний сокіл-2018" із перевезення пального на острів Гренландія", - йдеться в повідомленні.

Літак Іл-76, який цього року полетить у Гренландію, нещодавно був відновлений на Миколаївському заводі "НАРП". Цей борт до місії ще не залучали, але в травні 2015 року він доправляв гуманітарні вантажі в Непал і переміщував звідти на батьківщину українських громадян.

З військового майданчика аеропорту "Бориспіль" до авіаційної базі "Ольборг" Королівських ВПС Данії літаком Іл-76 вирушила група українських авіаторів на чолі із заступником начальника авіації Повітряних сил полковником Олександром Кулібабою. Усього до операції залучено 23 українських військовослужбовців, з них 11 членів екіпажу і 10 осіб наземного інженерно-технічного персоналу бригади транспортної авіації. Також до складу робочої групи увійшли офіцери-координатори від командування Повітряних сил.

Протягом операції українські військові льотчики планують перевезти літаком Іл-76 з авіабази ВПС США "Туле" на данську полярну станцію "Норд" на острові Гренландія понад 500 тис. літрів пального, а також іншого майна, визначеного технічною угодою. Під час операції українські екіпажі планують виконати близько 25 повітряних перевезень і провести в полярному небі близько 120 годин.

Завершити операцію заплановано 5 травня.

Нагадаємо, в лютому начальник Генштабу Віктор Муженко і командувач Королівських військово-повітряних сил Великобританії Стефан Хілльєр обговорили перспективи підготовки українських військових льотчиків у Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram