ГоловнаСуспільствоЖиття

США безкоштовно передадуть ВМС України два патрульні катери Island

Транспортування, підготовку екіпажів й інші супутні витрати оплатить держава.

США безкоштовно передадуть ВМС України два патрульні катери Island
Катер типа Island.
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Військово-морські сили України готуються отримати два американські патрульні катери типу Island.

Про це повідомляють на сторінці ВМС України у Фейсбуці.

"Катери ми отримуємо безкоштовно, але їх транспортування, підготовка екіпажів й інші супутні витрати здійснюються за рахунок держави", - розповів командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко.

Він також повідомив про "деякі труднощі" в законодавчій процедурі передачі катерів.

"Це перший випадок такої допомоги від іншої країни за відповідну оплату, тому на законодавчому рівні були певні труднощі з реалізацією в рамках чинного законодавства, але на цей час такий шлях уже визначено, він буде реалізований у рамках чинної угоди між урядом України та США", - підкреслив командувач.

За його словами, передача катерів почнеться після підписання контракту. Цей процес включає також підготовку особового складу, який буде проходити службу на патрульних катерах. "Зараз очікується повідомлення від США про терміни проведення заключної конференції з розробки основних умов контракту, під час якої заплановано визначити остаточну вартість супутніх витрат, пов'язаних з передачею катерів, і терміни виконання робіт", - наголошено в заяві ВМС ЗСУ.

Нагадаємо, Україна домовилася зі США про передачу двох патрульних суден у листопаді минулого року. Раніше, у вересні, ВМС прийняли на озброєння два броньовані артилерійські катери проекту "Гюрза" U-176 і U-179.

У січні 2018 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова повернути українську військову техніку з анексованого Криму. При цьому він заявив, що йдеться про "десятки кораблів" і що вся техніка "в жалюгідному стані".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram