ГоловнаСуспільствоВійна

Розмінування Донбасу коштуватиме понад 800 млн доларів, - МінТОТ

У міністерстві вважають за необхідне створити спеціальний орган, який займатиметься цим питанням.

Розмінування Донбасу коштуватиме понад 800 млн доларів, - МінТОТ
Фото: facebook.com/Vyacheslav.Abroskin

Витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів. Таку думку висловив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в ефірі Радіо Свобода.

"Попередні оцінки з розмінування. Хорватія за площею десь 50 тисяч квадратних кілометрів. За 20 років Хорватія витратила трохи більш ніж 800 млн доларів на розмінування своєї території, розмінування для розвитку, щоб там можна було орати, сіяти, будувати", - сказав міністр.

Він уточнив, що це приблизні цифри, повну оцінку можна буде зробити після звільнення окупованих територій Донбасу.

На думку Черниша, необхідно створити орган під егідою уряду, який буде координувати всі заходи, пов'язані з розмінуванням і обережним поводженням з боєприпасами.

"Розмінування - це не тільки знищення мін або залишків боєприпасів. У зоні бойових дій живе кілька сотень тисяч населення. Ці люди повинні бути навчені безпечно поводитися з боєприпасами, щоб не підриватись, потрібно маркувати територію... Це настільки великий комплекс проблем, на який не звертають уваги", - зазначив міністр.

Нагадаємо, раніше фахівці заявляли, що на розмінування Донбасу потрібно 10-15 років і цей процес коштуватиме Україні не один мільярд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram