ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Декларації з лікарями підписали понад 100 тисяч українців

Офіційно національна кампанія з вибору лікаря розпочнеться 2 квітня.

Декларації з лікарями підписали понад 100 тисяч українців
Фото: vz.kiev.ua

У системі електронної охорони здоров'я зареєстровано вже 106 000 декларацій українців з лікарями.

Про це повідомляє урядовий портал.

Процес підписання декларацій із терапевтами, педіатрами та сімейними лікарями почався ще минулого року в тестовому режимі. Офіційно національна кампанія з вибору лікаря розпочнеться 2 квітня.

"Вибрати свого лікаря - означає визначитися з терапевтом, педіатром або сімейним лікарем, якому ви готові довірити власне здоров'я. Підписуючи з ним декларацію, ви повідомляєте державу, що гроші за ваше обслуговування повинні направляти саме в той заклад, в якому працює обраний вами лікар", - наголошено в повідомленні.

Кампанія з вибору лікаря, як повідомляли, не має певного терміну і триватиме, поки всі українці не визначаться зі своїми лікарями. Тому декларацію можна буде підписати як у квітні, так і в червні або жовтні.

"Водночас зверніть увагу, що лікарі можуть обслуговувати певну кількість пацієнтів: сімейний лікар - 1800, терапевт - 2000, педіатр - 900", - наголошено в повідомленні.

Як підписати декларацію з лікарем і які документи для цього потрібні, можна дізнатися на сайті МОЗ.

"Інший важливий документ - Порядок надання первинної медичної допомоги - дає чіткий перелік послуг, які надаватиме терапевт, педіатр і сімейний лікар, вводить сервісні вимоги для медустанов «первинки», формує нову культуру взаємодії лікаря і пацієнта", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше про те, як підписувати декларацію з особистим лікарем розповіла в.о. голови МОЗ Уляна Супрун. Також читайте матеріал LB.ua про те, як працює електронний запис до лікаря.

Восени минулого року Верховна Рада затвердила медичну реформу. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакета" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, що його затверджуватиме Кабінет Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram