ГоловнаСуспільствоПодії

Трагедія Кемерова може повторитися в будь-якому торговому центрі Києва, - архітектор

На його думку, повсюдно в будівництві використовуються заборонені алюмінієві та пінопластові перегородки.

Трагедія Кемерова може повторитися в будь-якому торговому центрі Києва, - архітектор
Виктор Глеба (слева)
Фото: Анна Стешенко

Трагедія, яка сталася в Кемерові, може повторитися в будь-якому зі 125 торгових центрів Києва. Про це на прес-конференції заявив архітектор Віктор Глеба, передає кореспондент LB.ua.

«Жоден зі 125 торгових і розважальних центрів Києва не відповідає державним будівельним нормам. Це ключовий момент... Жоден із наших ТЦ, як і в Кемерові, не відповідає транспортним нормам під'їзду пожежних машин», - заявив він.

Згідно з нормами пожежостійкості, між капітальними стінами торгового центру повинна бути площа в 2,5 тис. кв. м. Між капітальними стінами не повинно бути алюмінієвих і пінопластових перегородок.

«Повинні бути капітальні стіни першого рівня пожежної стійкості. Але жодна з наших перегородок у супермаркеті, гіпермаркеті або торговому центрі не відповідає цим вимогам. Тому жодна з перегородок у будь-якому українському ТЦ не вистоїть довше за 15 хвилин, якщо буде пожежа. І як спрацює крапельно-повітряна сигналізація, вже без сенсу. Людина просто задихнеться від токсичних викидів горіння пластику та інших матеріалів, застосування яких заборонене в ТЦ, але вони в нас використовуються повсюдно», - підкреслив він.

Тому, за оцінками архітектора, будь-який столичний ТЦ «може повторити Кемерово».

Крім того, експерти заявили, що проблеми з пожежною безпекою є не тільки в торгових центрах, а й у житлових будинках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram