ГоловнаСуспільствоЖиття

Баталії прокурора і адвокатів та тричі поранений майданівець: суд слухає справу Щеголєва

Сьогодні Шевченківський районний суд міста Києва допитав потерпілих у справі екс-голови СБУ Києва і Київської області Олександра Щеголєва. Генерал-майора звинувачують у тому, що він керував зачисткою Майдану 18-19 лютого 2014 року (план «Бумеранг»), в оголошенні антитерористичної операції на Майдані та штурмі Будинку профспілок.

Адвокати Щеголєва і суддівська колегія
Фото: Катерина Серко
Адвокати Щеголєва і суддівська колегія

З серпня 2015 року Щеголєв перебуває під вартою - єдиний з усіх високопосадовців, які проходять по справах Майдану. Запобіжний захід продовжують кожні два місяці. 

Сьогоднішнє засідання також розпочали з клопотання прокуратури про продовження арешту.

- Вже був допитаний 21 потерпілий, встановлено застосування силовиками помпових рушниць, свинцевої картечі, яка лишилася в тілах деяких потерпілих, світлошумових гранат з прив’язаними цвяхами та болтами. Співучасники переховуються в Росії та Криму… - прокурор Олександр Супрун перераховує причини, з яких варто тримати Щеголєва під вартою.

В цей час обвинувачений на моніторі збирає і розбирає гелеву ручку. Видно лише його руки і живіт: з того часу, як в лютому 2016 Щеголєва в суді облили зеленкою, на засідання його не привозять. Натомість проводять відеоконференції із СІЗО.

Сумний Щеголєв та його гелева ручка
Фото: Катерина Серко
Сумний Щеголєв та його гелева ручка

- Сьогодні ми знаходимося в тому самому залі, в якому лише минулого тижня обирали запобіжний захід герою України Надії Савченко. Зараз це дуже модно - обвинувачувати її в плануванні терористичних актів, яким безпосередньо протистояла СБУ. Чи не це робив Щеголєв, перебуваючи на посаді керівника СБУ в Києві і Київській області?.. То що відбувається? - патетично запитує адвокат генерал-майора Валентин Рибін і додає що його підопічний просто виконував свій обов’язок.

- Хочу нагадати, що через виконання таких «обов’язків» загинуло майже 20 осіб і було поранено понад 200, – емоційно відповідає прокурор Супрун.

Другий адвокат Щеголєва, Кирило Легких, заявив, що, продовжуючи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, суд уже забезпечує обвинуваченому довічне позбавлення волі: у справі 519 свідків, 75 експертів. А 21 потерпілого допитували весь минулий рік. 

Легких наголосив, що жоден із уже допитаних потерпілих не бачив Щеголєва на Майдані. Це твердження викликало ажіотаж в залі – потерпілі нагадали, що, по-перше, всі силовики тоді були в масках і без розпізнавальних знаків, по-друге, Щеголєв був керівником операції і міг не брати в ній участі на місці.

- 21 серпня 2015 року він заявив, що полював на тих, хто був в Будинку профспілок, – каже Тамара Швець, дружина героя Небесної сотні Віктора Швеця, який загинув від вогнепальних поранень в ніч на 19 лютого. Вона також пригадує, як була на суді у Садовніка, коли його відпустили і він втік. – Тому я проти того, щоб відпускати.

Сам же підсудний заявляє, що не винний і міг би втекти уже давно: «Мене попереджали про те, що будуть заарештовувати, я міг втекти, але не зробив цього і не планую робити зараз. Маю намір довести свою невинуватість».

Після цього прокурор Супрун звинуватив адвоката Рибіна у тому, що той наводить неправдиві факти.

- Якщо я вам так не подобаюся, – відповів Рибін, – змінюйте Щеголєву запобіжний захід, я виходжу з процесу, і ви мене тут більше не побачите!

Судді, вочевидь, вирішили, що хочуть бачити Рибіна ще - після короткої наради арешт Щеголєва продовжили на 2 місяці. Після чого почали допит потерпілого.

Андрій Гись отримав три поранення на Майдані вночі 19 лютого 2014 року. О другій ночі в його ліву ногу потрапив осколок, о третій його було поранено в ліву руку. Каже, побачив дірку в куртці, кров, зрозумів, що поранений. Але лишився коло стели.

Андрій Гись
Фото: Катерина Серко
Андрій Гись

О 5 ранку після вибуху відчув сильний біль в оці. Андрія спочатку відвели до медпункту біля Макдональдса, а потім відвезли в Олександрівську лікарню. Про кількість загиблих дізнався вже коли приїхав з лікарні додому.

- Коли ви отримали перше поранення, не виникло бажання покинути Майдан? – питає адвокат Рибін.

- Ні. Навпаки було бажання, щоб більше такого ніколи не повторилося.

- А після другого?

- Ні

- І після третього?

- Така сама ситуаціяя

Гись бував на Майдані 3-4 дні на тиждень. Вперше після побиття 30-го листопада - каже, для того, аби захистити від свавілля силовиків своє майбутнє, свою сестру, маму і майбутніх дітей.

- Чи до вас зверталися особисто жінки, діти під час вашого перебування на Майдані, з проханням про допомогу і захист? – допитує потерпілого Валентин Рибін.

Гись заперечив. Рибін допитується про те, чи не мав він зброї та чи не бачив людей, які її мали. Потерпілий каже, що мав у руках лише сумку, час від часу носив шини для барикади і один раз приніс із вже палаючого Будинку профспілок мішок з медичними масками – роздав людям.

Андрій Гись з прокурорами
Фото: Катерина Серко
Андрій Гись з прокурорами

В Німеччині Андрію зробили операцію, але це не допомогло – праве око не бачить. Кожні півроку він проходить обстеження, підтверджує ІІ групу інвалідності.

Після закінчення допиту призначили дату наступного засідання – 18 квітня, 9:30 (вул.Детярівська, 31А).

Нагадаємо, Щеголєва обвинувачують у перевищенні службових повноважень, організації злочину, вчиненні злочину групою осіб, заподіянні умисних тяжких тілесних ушкоджень, вбивстві двох або більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб та інших злочинах (ч. 4ст. 41, ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 28. ч. 3 ст. 365; ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28,п.п. 1, 5 ч. 2 ст. 115 КК України). Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram