ГоловнаСуспільствоЖиття

Суди не встигають видавати дозволи для похоронів, - Нацполіція

Заступник голови Нацполіції закликав налагодити взаємодію із судами та прокуратурою.

Суди не встигають видавати дозволи для похоронів, - Нацполіція
Фото: npu.gov.ua

Після набрання чинності 15 березня змін до Кримінального процесуального кодексу і передавання повноважень судам щодо призначення експертиз, суди зіткнулися з труднощами у питанні видавання дозволів на поховання тіл загиблих.

Про це повідомляється на сайті Національної поліції.

Як зазначив заступник голови Нацполіції - начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад, для аналізу нововведень в КПК було створено спеціальну робочу групу.

Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що протягом 10 днів по Україні суди розглянули в середньому близько 60% клопотань про проведення експертиз, скерованих слідчими Нацполіції. Зокрема, за 10 днів поліцією зафіксовано 7 782 факти смерті громадян. Слідчі розглянули 5 849 фактів, а до Єдиного реєстру досудових розслідувань занесено 1 949 кримінальних проваджень. Водночас щодо 1 925 смертних випадків призначено експертизи.

Однак, від судів отримано дозволів на видавання тіл для захоронення протягом 1 доби - 794 (41% від загальної кількості наданих клопотань), протягом 2 діб - 753 (39%), на 3 добу - 259 дозволів (13%). Крім того, фіксуються терміни понад 4 доби - більш ніж 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).

"Це перший момент, коли кількість клопотань у судах з кожним днем зростатиме. Друге - можливість скерування подань до судів у вечірній час або у вихідні дні. Це також поки що в деяких регіонах є проблемою", - зазначив Невгад.

Він також підкреслив необхідність негайного проведення зустрічей з представниками судів та прокуратури на місцях.

Нагадаємо, 15 березня набули чинності зміни до КПК, ініціатором яких був депутат Ради Андрій Лозовий. Згідно з ними, слідчі і прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, зокрема для встановлення причин смерті та розміру матеріального збитку. Тепер призначати експертизи має повноваження виключно суд.

22 березня Рада скасувала зміни до КПК в частині територіальної підсудності клопотань правоохоронців. Інші поправки залишилися чинними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram