ГоловнаСуспільствоЖиття

Колишнім працівникам силових органів почали виплачувати підвищені пенсії

За два роки військові пенсії зростуть приблизно вдвічі.

Колишнім працівникам силових органів почали виплачувати підвищені пенсії
Андрей Рева
Фото: Макс Требухов

Колишнім працівникам силових органів почали виплачувати підвищені пенсії.

Про це на засіданні уряду повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Ухвалення Урядом 21 лютого постанови №103 дозволило почати перший етап перерахунку пенсій нашим силовикам. Це було зроблено з урахуванням того, що з 1 березня 2018 введено в дію в повному обсязі постанову Уряду №704, згідно з якою посадові оклади силовиків (крім національної поліції) збільшилися більш ніж у чотири рази", - зазначив міністр.

Він також докладно розповів про порядок підвищення розміру пенсій.

"Військовослужбовцям і деяким іншим особам перерахунок пенсій буде здійснюватися з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення, визначеного станом на 1 березня 2018 року, а саме: окладу за посадою, військового чи спеціального званням і надбавки за вислугою років. Виплата цих пенсій буде здійснюватися поетапно, починаючи з 1 січня 2018 року в таких розмірах: з 1 січня 2018 року - 50% суми підвищення (не менш ніж 1500 грн у середньому), з 1 січня 2019 по 31 грудня 2019 - 75% від суми підвищення (ще приблизно 750 грн у середньому) і з 1 січня 2020 - 100% суми підвищення (в середньому ще 750 грн до цієї суми)", - пояснив Рева.

Для колишніх міліціонерів перерахунок пенсій буде здійснюватися з урахуванням грошового забезпечення поліцейського за січень 2016 року.

"Новий розмір пенсій колишні працівники міліції отримають також з 1 січня 2018 року. Сума перерахованих пенсій для виплати за період з 1 січня 2016 по 31 грудня 2017 року виплачуватиметься після виділення коштів з Держбюджету згідно з таким порядком: з 1 січня 2019 по 31 грудня 2019 - 50% різниці між місячним розміром підвищеної пенсії і місячним розміром пенсії, з 1 січня 2020 - 100% різниці між місячним розміром підвищеної пенсії і місячним розміром пенсії", - зазначив міністр.

Рева також повідомив, що існує законодавча проблема в різному порядку перерахунку пенсій для колишніх міліціонерів та інших силовиків. За його словами, міністерство вносило пропозицію про вирівнювання умов розрахунку і перерахунку пенсій для всіх категорій силовиків до відповідного законопроекту, і робота в цьому напрямку повинна бути продовжена.

"Разом з тим уряд зміг виписати формулу так, що, незважаючи на різницю в способах підвищення пенсій, розміри підвищення є практично ідентичними і для колишніх міліціонерів, і для колишніх працівників інших силових органів влади", - підкреслив міністр.

Він також окремо поінформував про виконану роботу на сьогодні.

"Що вже зроблено на сьогодні - органами Пенсійного фонду до 2 березня надані уповноваженим органам силових міністерств і відомств списки пенсіонерів для складання довідок про розміри грошового забезпечення. Разом у списки включено 536 000 пенсіонерів силових органів. Станом на 20 березня в органи Пенсійного фонду надійшло 89000 таких довідок. За наданими довідками вже сьогодні додатковими відомостями виплачено підвищені пенсії 15,3 тис. пенсіонерів на загальну суму понад 62 млн гривень, і підвищений розмір пенсій вони отримують, починаючи з 1 січня 2018 року", - заявив Рева.

З огляду на те, що на 1 січня 2018 середня пенсія військових становила 2898 гривень, то за 2 роки військові пенсії зростуть приблизно вдвічі.

Нагадаємо, раніше Кабмін вирішив підвищити пенсії військовим до прийняття відповідного закону.

У грудні 2015 року в закон про гарантії соцзахисту колишніх працівників органів внутрішніх справ внесли зміни, згідно з якими пенсії співробітників міліції повинні розраховуватися з урахуванням зарплат співробітників Нацполіції. У Пенсійному фонді заявили, що не можуть підняти пенсії, оскільки в постанові Кабміну про грошове забезпечення поліцейських Нацполіції перерахунок пенсії для колишніх міліціонерів не передбачений.

16 лютого 2018 року Верховний Суд постановив перерахувати пенсії колишнім міліціонерам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram