ГоловнаСуспільствоОсвіта

Голик: Центри інклюзивної освіти відкриють у всіх населених пунктах Дніпропетровської області

Зараз в області працюють 336 інклюзивних класів, де навчаються близько 500 дітей з особливими потребами.

Голик: Центри інклюзивної освіти відкриють у всіх населених пунктах Дніпропетровської області
Юрий Голик
Фото: Пресс-служба ДнепрОГА

Радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрій Голик заявив, що до початку наступного навчального року центри інклюзивного навчання дітей з особливими потребами будуть відкриті в кожному населеному пункті області.

Про це повідомила прес-служба Дніпропетровської ОДА.

"Такі центри відкриються у всіх населених пунктах регіону з розрахунку один центр на 7 тисяч дітей - у сільській місцевості, і на 12 тисяч - у місті. Причому кількість дітей береться загальна, а не тільки тих, хто потребує особливих умов. Тобто, наприклад, у місті з 40 тисячами дітей повинні запрацювати три інклюзивно-ресурсні центри", - заявив Голик.

Як відомо, два місяці тому перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр у смт Солоне на Дніпропетровщині відкрила перша леді Марина Порошенко. І сьогодні, за даними прес-служби ДніпрОДА, в області працюють 336 інклюзивних класів (в 2011-му їх було всього 5), де навчаються близько 500 дітей з особливими потребами.

"Світові напрацювання в галузі інклюзивного навчання проаналізував Благодійний фонд Порошенка, тісно співпрацюючи з Міністерством освіти", - розповів Голик, і додав, що отримана інформація дозволить відкрити інклюзивні центри по всій області вже в поточному році.

При цьому Голик зазначив, що проблемою залишається пошук персоналу для інклюзивних центрів: "Не так складно побудувати центр з нуля, як підібрати для нього кваліфікованих фахівців. Але і в цьому напрямі триває робота - проводимо спеціальні тренінги для педагогів".

Нагадаємо, що 19 лютого 2018 року між облдержадміністрацією та керівниками кожної території області було підписано меморандум про створення мережі центрів. Згідно з документом, цього року на Дніпропетровщині планують відкрити понад 40 інклюзивних-ресурсних центрів. На їх обладнання буде виділятися субвенція з держбюджету, будівництво буде вестися за рахунок коштів місцевих громад.

"Участь обласної влади полягає в контролі та повній підтримці, тим паче, що на цей момент при реконструкції опорних шкіл у районах передбачається і створення ресурсних центрів, - сказав радник Дніпропетровського губернатора. - Ми хочемо, щоб кожна мама з дитиною, яка має особливі потреби, розуміла, що є спеціальний центр, де передбачені і медіатека, і ресурсна кімната, і де працює корекційний педагог".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram