ГоловнаСуспільствоЖиття

Майже 1,5 млн українців працюють за кордоном нелегально, - ЗМІ

Працюючи нелегально не можна розраховувати на допомогу держави або правоохоронних органів.

Майже 1,5 млн українців працюють за кордоном нелегально, - ЗМІ
Фото: Wojciech Matusik

Із 2,5 млн українців, які працюють за межами України, велика частина працює нелегально і фактично перебуває в рабських умовах. Про це йдеться в журналістському розслідуванні "5 каналу".

За словами авторів матеріалу, незаконна робота за кордоном - це пряма загроза життю.

"Кілька тижнів тому в Польщі спалахнув скандал. Роботодавець вивіз українку, яку паралізувало внаслідок інсульту, за межі робочого місця, залишив на лавці і викликав поліцію - нібито вона була п'яна. Жінку врятували, але вона досі в украй важкому стані", - повідомили автори матеріалу.

За словами експертів, працюючи нелегально, українець не може розраховувати на хоч якусь допомогу з боку держави, на захист з боку правоохоронних органів.

"Людина потрапляє в ситуацію, коли потенційні роботодавці можуть не заплатити гроші. Коли вони можуть в разі будь-якого вдалого або невдалого збігу обставин просто заявити в місцеві контролюючі органи, і людини депортують", - зазначив в ефірі телеканалу президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Крім того, згідно з даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації міграції, з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. Це робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram