ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Помер Стівен Гокінґ

Йому було 76 років.

Помер Стівен Гокінґ
Cтивен Хокинг
Фото: EPA/UPG

У Кембриджі у віці 76 років помер англійський фізик-теоретик і популяризатор науки Стівен Гокінґ.

Про це пише BBC з посиланням на заяву сім'ї вченого. "Ми глибоко засмучені тим, що наш батько сьогодні помер. Він був великим ученим і видатною людиною, чия робота і спадщина житимуть ще багато років", - повідомили діти Гокінґа Люсі, Роберт і Тім.

Стівен Гокінґ народився 8 січня 1942 року. У 1962 році закінчив фізичний факультет Оксфорда, потім вступив до Кембриджського університету, де вивчав космологію і в 1966 році отримав докторський ступінь.

Тоді ж, на початку 60-х років, Гокінґу діагностували бічний аміотрофічний склероз - хронічне захворювання центральної нервової системи, яке в подальшому призвело до повного паралічу. Йому говорили, що він проживе лише кілька років. 1985 року Гокінґ втратив здатність говорити і почав користуватися синтезатором мови за допомогою пальця. Згодом рухливість залишилася лише в м'язі щоки, за допомогою якої він керував комп'ютером на своєму візочку.

Незважаючи на тяжке захворювання, Гокінґ став одним з найвідоміших фізиків-теоретиків. Світову славу йому принесла науково-популярна книга "Коротка історія часу", яку продали 10 мільйонами копій.

У 2014 році про Стівена Гокінґа було знято художній фільм "Теорія всього".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram