ГоловнаСуспільствоПодії

У Полтавській області шахраї привласнили понад 7 млн гривень під виглядом збору коштів на АТО

До складу злочинної групи входили троє чоловіків і одна жінка.

У Полтавській області шахраї привласнили понад 7 млн гривень під виглядом збору коштів на АТО
Фото: Макс Левин

Кіберполіція Полтавської області припинила діяльність групи шахраїв, які під виглядом збору коштів для учасників АТО, лікування дітей і надання допомоги соціально незахищеним верствам населення привласнили понад 7 млн грн.

Про це повідомляють на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ.

За даними правоохоронців, з 2012 року на гачок псевдоблагодійників потрапили понад 500 підприємців й агропромисловців із різних областей. До складу групи входили троє чоловіків і одна жінка.

Поліцейські встановили, що шахраї вибирали жертву, якій на електронну пошту надсилали лист від фіктивної благодійної організації з відповідними реквізитами, печатками і підписами посадових осіб. Після листа був телефонний дзвінок псевдорадника чи представника голови ОДА чи його заступника. Головною умовою було домогтися, щоб угода відбулася негайно.

Фото: mvs.gov.ua

"Розрахунок зловмисників був простим - кошти, про які йдеться (а це приблизно від 1 до 85 тис. гривень) для підприємства незначні, а тому з переказом платежу проблем не буде, і навряд чи хтось захоче переконатися, що гроші використані за призначенням. Однак серед голів сільгосппідприємств знайшлися ті, хто засумнівався в достовірності намірів благодійників. Перш за все тому, що існує офіційний механізм реалізації соціально-гуманітарних проектів, які координуються органами влади. Тоді «благодійниками» зацікавилася поліція", - зазначили в поліції.

Поліцейські провели вісім санкціонованих обшуків у центральному офісі шахраїв у Києві, а також за місцем їх проживання. Вилучено 14 одиниць комп'ютерної техніки, понад 30 мобільних телефонів, 15 флеш-носіїв інформації, три роутери, понад 29 сім-карток різних операторів, документацію, чорнові записи, 12 печаток і штампів фіктивних благодійних організацій, 14 пластикових карток різних банків, на які жертви перераховували кошти, понад 5 тис. дол.

На вилучені кошти накладено арешт, а банківські рахунки "благодійних" організацій заблоковано.

Нагадаємо, восени минулого року під Києвом благодійну організацію спіймали на торгівлі гуманітаркою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram