ГоловнаСуспільствоЖиття

Затримані в РФ прикордонники повернулися в Україну

На кордоні в Харківській області відбувся обмін у форматі "2 на 2".

Фото: Facebook/Петро Порошенко

На пункті пропуску "Гоптівка" на кордоні з Росією в межах Харківської області відбувся обмін двох росіян на двох українських прикордонників Ігоря Дзюбака і Богдана Марцоня, затриманих у жовтні минулого року.

Про це повідомляє УНН.

Обмін відбувся на нейтральній смузі українсько-російського державного кордону. Спочатку українська сторона вивела росіян, а потім російська - українців.

Усе це фіксували одна й інша сторони.

Фото: facebook/Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко привітав звільнення заручників.

"Як і обіцяв на прес-конференції, ще двоє українців звільнені з полону. Це наші прикордонники Богдан Марцонь, Ігор Дзюбак. Агресори викрали їх на Сумщині 3 жовтня минулого року. Хлопці, ласкаво просимо додому!" - написав президент у Фейсбуці.

Після звільнення прикордонників доставили до Києва для обстеження у відомчому госпіталі, де їх зустріли родичі.

Як повідомляли раніше, сьогодні додому з Російської Федерації повернуться двоє заручників - українські прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь. Україна передасть Росії затриманих у Херсонській області двох співробітників ФСБ - Володимира Кузнєцова і Аскара Кулуба.

Нагадаємо, двоє військовослужбовців Держприкордонслужби Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь зникли безвісти на кордоні з Росією в Сумській області 3 жовтня минулого року. Потім стало відомо, що вони затримані російськими силовиками і заарештовані судом у Брянській області. 10 жовтня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що прикордонників затримали на нейтральній смузі, тобто на території України.

Зі свого боку голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що українців викрали під час консультативно-представницької зустрічі з російськими прикордонниками. Він вважав захоплення співробітників Держприкордонслужби відповіддю на затримання двох російських прикордонників у Херсонській області.

Українських прикордонників узяли під варту на два місяці за звинуваченням у незаконному перетині кордону. У Держприкордонслужбі повідомили, що за цією статтею в Росії українцям загрожує ув'язнення до 6 років.

Росіян Володимира Кузнєцова і Аскара Кулуба затримали 30 червня 2017-го прикордонники Херсонського загону спільно з військовослужбовцями ЗСУ на березі Перекопської затоки. За словами глави Прикордонної служби, під час допиту військові РФ розповіли, що "виконували роль навчальних порушників кордону під час навчань, але збилися з маршруту". Суд узяв під варту затриманих співробітників ФСБ Росії.

28 лютого 2018 року президент Порошенко заявив, що до кінця тижня ще двоє українських заручників повернуться додому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram