ГоловнаСуспільствоОсвіта

“Супрун, go home”: що відбувається в найбільшому медичному університеті України

26 лютого адміністрація Національного медуніверситету імені Богомольця оголосила про “безстроковий страйк”. Його підтримали представники профкому, студпарламенту та профспілкового колективу. З таким рішенням погодилися не всі студенти, однак навчальні корпуси закрили на ланцюги, навчання припинилося. Якщо минулого тижня страйкарі вимагали повторного проведення зірваного іспиту “Крок-1”, то зараз їхні вимоги направлені проти керівництва МОЗ. LB.ua пояснює, що відбувається в найбільшому медичному виші України.

Вхід у морфологічний корпус університету на проспекті Перемоги, 26 лютого.
Фото: Макс Левин
Вхід у морфологічний корпус університету на проспекті Перемоги, 26 лютого.

З чого все почалося

Минулого тижня, 20 лютого, в усіх медичних вищих навчальних закладах, які готують лікарів-стоматологів, мав відбутися ліцензійний інтегрований державний іспит “Крок-1.Стоматологія". Однак в НМУ імені Богомольця представники Центру тестування МОЗ України так і не з'явилися. Офіційною причиною стала відсутність відповідного договору, укладеного між Центром тестування та університетом.

За словами адміністрації університету попередні роки Центр тестування розміщувався в приміщенні університету, відтак тест для університету був безкоштовний. Цього року Центр тестування переїхав. Аби заплатити за проведення “Кроку” оголосили тендер через ProZorro, але Центр тестування на нього не подався. Тоді ректор Катерина Амосова і два проректори перевели кошти Центру тестування “у якості благодійного внеску”, але Центр від них відмовився. У свою чергу МОЗ назвав позицію щодо оголошення тендеру університетом “незрозумілою”, оскільки для проведення іспиту досить переговорної процедури та укладеного договору: “Кошториси медичних ВНЗ були погоджені МОЗ України наприкінці січня 2018 року. Однак це не завадило керівництву усіх підпорядкованих Міністерству університетів, за виключенням НМУ, провести переговорну процедуру (згідно з Законом України “Про публічні закупівлі”) з Центром тестування як єдиною уповноваженою організацією на проведення ліцензійних інтегрованих іспитів “Крок”, укласти з ними договір про надання послуг та забезпечити на належному рівні проведення іспиту “Крок 1. Стоматологія” 20 лютого.

Катерина Амосова
Фото: hromadske.ua
Катерина Амосова

20 лютого МОЗ оголосило про усунення від обов'язків ректорки НМУ ім. Богомольця Катерини Амосової. Також від виконання посадових обов'язків відсторонили директорку Центру тестування МОЗ Ірину Булах. Після цього Амосова заявила, що, мовляв, усунення її від обов'язків - незаконне, адже весь час на неї здійснював тиск заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський. Останній буцімто вимагав розірвати угоду про співпрацю Центру тестування та університету та хотів провести закупівлю тестування поза тендером. Сам Лінчевський у відповідь на звинувачення заявив, що єдиною причиною усунення Амосової від обов'язків стало непроведення державного іспиту.

Через кілька годин після відсторення Амосової під стінами МОЗу розпочався мітинг студентів, які вимагали від Центру тестування не зривати іспит та підтримували ректорку. Однак пізніше студенти заявили, що вийшли на протест лише, щоб дізнатися причину відсутності представників Центру тестування на іспиті в НМУ.

Того ж дня в МОЗ оголосили про створення спеціальної комісії для розгляду ситуації. На час її роботи виконувати обов'язки ректора МОЗ призначив Михайла Захараша - професора, який 14 років очолював кафедру хірургії в НМУ. Однак на робоче місце в.о. ректора потрапити так і не вдалося, оскільки ректорат заблокували студенти НМУ. За словами інших студентів, які не брали участь у блокуванні робочих приміщень, вхід у ректорат перекривали представники студентського парламенту НМУ, який “лояльно налаштований до адміністрації університету”.

У приміщенні фізико-хімічного факультету розмістився Страйком
Фото: Макс Левин
У приміщенні фізико-хімічного факультету розмістився Страйком

Наступного дня, 21 лютого, під стінами заблокованого ректорату відбувся ще один мітинг. Учасники вимагали відставки ректора Катерини Амосової, виступали проти корупції в університеті та бездіяльності Уляни Супрун. Однак деякі з цих мітингарів навіть не знали, ані навіщо вони прийшли туди, ані хто така Супрун.

У п’ятницю, 22 лютого, представники МОЗ скликали проректорів НМУ та повторно оголосили про відсторонення Амосової з посади ректора та призначення виконуючим обов’язки Михайла Захараша.

Увечері 25 лютого на офіційному сайті НМУ ім. Богомольця з’явилась інформація про початок “всеуніверситетського безстрокового страйку”. Його причиною назвали відсторонення Катерини Амосової з посади ректора та “блокування виплати стипендій і зарплат”. “Непрозоре, без будь якої мотивації, призначення МОЗом на власний розсуд на час роботи каральної комісії виконувача обов’язків ректора, який не має жодного відношення до Вченої ради Університету – є зухвалим ігноруванням думки трудового колективу Вишу”, - йдеться в повідомленні на сайті університету. Страйковий комітет розташувався в одному з корпусів університету - фізико-хімічному. Решта корпусів, окрім тих, де лікуються пацієнти, закрили, навчання в них припинилося.

Фото: Макс Левин

Водночас частина студентів університету вийшла на прес-конференцію до журналістів з заявою про те, що їм “нав’язали страйк” та проханням повернутися до навчального процесу. МОЗ у свою чергу закликало студентів та викладачів не зривати навчальний процес і працювати в штатному режимі на час проведення перевірки щодо ситуації з непроведенням “Кроку”.

“Відсутність тиску - це коли у студента є вибір”

“Про те, що буде якийсь страйк, я дізналася вчора о восьмій вечора. Мене дуже обурило те, що в повідомленнях від старост та деканату йшлося про те, що всі студенти на це погодилися. Я вступала в університет тому, що хочу вчитися. Не будемо зараз говорити про якість навчального процесу в НМУ. Але коли мені не дають змогу вчитися - мене це шалено обурює”, - такими словами студентки шостого курсу Логвиненко Олександри почався брифінг незгодних з оголошеним адміністрацією університета страйком. За словами Олександри, в понеділок 26 лютого на пару прийшло дві людини, включно з нею: “Жоден викладач не зміг чітко пояснити, що відбувається, чому я не можу відвідувати заняття, чому їх не хочуть проводити і скільки це триватиме, яким чином буде зафіксована моя присутність на навчальному процесі в ці дні. Мені порадили або сидіти вдома і слідкувати за новинами на сайті, або іти у фізико-хімічний корпус і підтримати страйк”.

В Українському кризовому медіацентрі студенти почали збиратися до початку конференції та планувати свої дії. Серед них була
6-курсниця і співзасновниця M-Gate Оксана Михайлюк (в центрі)
Фото: Макс Левин
В Українському кризовому медіацентрі студенти почали збиратися до початку конференції та планувати свої дії. Серед них була 6-курсниця і співзасновниця M-Gate Оксана Михайлюк (в центрі)

Майбутні медики прийшли до зали прес-конференції раніше призначеного часу. Деякі з них знайомилися між собою, ділилися враженнями про події в університеті та обговорювали, що саме кожному із них хочеться сказати. Про те, що відбудеться студентська прес-конференція, на своїй сторінці в фейсбуці повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун за кілька годин до її початку. На питання журналістів про те, чи заручилися студенти підтримкою МОЗ, студентка шостого курсу Марія Копоть відповіла: “Буквально годину тому я з друзями обговорювала, що нам робити далі, як закінчити університет. Ми не домовлялися з пані Супрун, інакше ми говорили б з вами завченими відповідями. Я думаю, що пані міністр анонсувала цей брифінг, бо вона зацікавлена у вирішенні даного конфлікту. Ми ж прийшли сюди добровільно”.

Ще в неділю ввечері не було зрозуміло, чи страйк таки відбудеться, оскільки окрім повідомлення на сайті та публічних постів деяких студентів НМУ, інформації про припинення навчального процесу не було. Дехто зі студентів сподівався, що страйк - це вигадка. Однак вранці наступного дня, коли студенти все ж вирішили прийти на пари, вони побачили закриті двері, перев’язані металевими ланцюгами. "Те, що вирішило студентське самоврядування, іде всупереч бажанням студентів”, - говорить Марія Копоть. - Навчальний процес для нас не організували, нас змусили не йти на нього”.

Олександр Соколенко, студент 5го курсу НМУ, голова *оздоровчої* комісії Профкому студентів НМУ
Фото: Макс Левин
Олександр Соколенко, студент 5го курсу НМУ, голова *оздоровчої* комісії Профкому студентів НМУ

Така поведінка студентських організацій та адміністрації НМУ розцінюється студентами, які прийшли на брифінг, як примус до страйку. “Відсутність тиску - це коли у студента є вибір, - каже студент п’ятого курсу Олександр. - Коли старостам груп деканати кажуть “не приходьте на пари, бо ми страйкуємо”, можете зробити висновки. В НМУ є організації, які мають представляти права студентів, але вони вже давно цього не роблять. Мітинг - це не погано, але коли на мітинг заганяють примусово - це катастрофа”.

Окрім цього, студенти не розуміють вимог страйкарів. Ще вчора на сайті НМУ йшлося про страйк заради повторного складання іспиту “Крок-1. Стоматологія” та повернення до виконання обов’язків ректорки Катерини Амосової, проте вже сьогодні до вимог додалась ще одна - відставка керівництва МОЗ. “Ми, як студенти, не хочемо бути іграшками у маніпуляціях керівництва, не хочемо страждати від розбірок між університетом і міністерством. Ще вчора страйк був оголошений проти одного, а сьогодні ми в соцмережах побачили фотографії зі СтрайкКому з лозунгами проти Супрун. Це нас насторожує і обурює”, - сказали студенти журналістам. Впродовж прес-конференції у приміщенні їх ставало більше: якщо спочатку говорили п’ятеро активістів, то під кінець виступу до журналістів вийшло 20 людей, продемонструвавши студентські квитки.

Фото: Макс Левин

"Я не вважаю страйк доцільним, оскільки відсторонення Амосової було тимчасовим. Університет повинен дати змогу у всьому розібратися комісії. Якби вона не виявила ніяких порушень, ректор знову повернулася б до своїх обов'язків", - сказала студентка Марія Копоть.

Під кінець брифінгу до зали зайшов заступник міністра Олександр Лінчевський. Спілкуватися зі студентами він не став, однак говорив із журналістами. На наше запитання про те, чи не бояться студенти, що їх можуть використати в політичних інтересах, вони відповіли: “Нас і так вже використовує адміністрація університету”.

“В нас представницька демократія”

Фото: Макс Левин

Зранку 26 лютого центральний вхід у навчальні корпуси університету на проспекті Перемоги зачинений на замок, на вхідних дверях у корпуси - ланцюги, пройти у приміщення неможливо. Вхід за студентськими квитками дозволено лише в фізико-хімічний корпус. До нього ж ведуть намальовані на білому снігу червоні вказівники. На вхідних дверях корпусу - великі плакати “Супрун, довчись. НМУ чекає на тебе” та “Супрун, go home”. В холі серед двох десятків намальованих плакатів лише кілька стосуються іспиту “Крок”: “Студентам Крок, НМУ - автономію”. Всі інші - політичні, направлені проти керівництва МОЗ та новопризначеного в.о. ректора: “Рятуй НМУ від Лінча”, “Парамедик не міністр, КДБ-шник не ректор”, “Супрун, де демократія?”, “Гройсман, звільни Супрун”, “Супрун не чіпай наші стипендії”, “Ганьба свавіллю МОЗ”, “Страйк НМУ проти свавілля Супрун” і “Стоп свавіллю Супрун”. У приміщені з десяток працівників університету і з 40 студентів. Зранку до студентів приходила голова комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Пообіді вони спілкуються з журналістам, а після їх від’їзду - їдять піцу і п'ють чай. У приміщенні стає тихо.

- Лінчевський повинен визнати неправомірним своє рішення про відсторонення Амосової і призначення Захараша. На комісію ми згодні. Ми проти в.о. ректора університету. Ми за те, щоб обрали адекватну людину. Будь-кого призначайте, але не призначайте людину, яка не входить більше трьох років до Вченої Ради. Я не знаю Захараша особисто, а Амосову особисто знаю, ми ж працюємо, - говорить студентка п'ятого курсу першого медичного факультету Айнур Багірова.

Студентка п'ятого курсу першого медичного факультету Айнур Багірова
Фото: Макс Левин
Студентка п'ятого курсу першого медичного факультету Айнур Багірова

За її словами, студентів, які давали прес-конференцію цього ж дня, вона знає персонально: “Вони особисто проти нас, бо їх колись не обрали на наші місця”. Дівчина звинувачує їх в тому, що мовляв бачила їх мітингуючими біля ректорату “разом зі школярами” та в тому, що вони ніби то отримували за це гроші. “Я не розумію, чому, коли наш університет піднявся з болота, МОЗ знову ставить нас на коліна”, - підсумовує вона.

“Півроку університет зливають, на Амосову організували травлю”, - починає розмову голова студради стоматологічного факультету Суровцев Сергій. На питання про те, чи готові страйкарі говорити з тими, хто просить відновити навчання, він відповідає:

- Слухайте, у нас 12,5 тисяч студентів і кожен має право на особисту думку. Але мене дуже хвилює інше питання - півроку велась замовна піар-кампанія проти ректора, а студенти можуть зайти кудись, прочитати замовну статтю і повірити. Звичайно, така ситуація стала для нас наукою, бо ми про піар не сильно піклуємося. Коли все зміниться на краще, ми почнемо над цим працювати. Так, є студенти з іншою думкою, але, на жаль, ці думки не висловлюються адекватно. Дуже цікаво, де ці студенти раніше були.

Фото: Макс Левин

Сергій згадує одного зі студентів, який був на мітингу у вівторок з профкомом, а сьогодні - на брифінгу проти припинення навчання:

- Для мене це взагалі загадка. Він у всьому допомагав, а що тепер сталося?

- Чи не здається вам, що і риторика вашого протесту змінилась?

- Так. “Крок”, захист Амосової - це само собою. Але міністерство не може наказувати університету, ми - автономна структура! У нас є конференція колективу працівників, яка має ухвалювати найважливіші рішення… Ми хочемо, щоб міністерство сказало, коли буде “Крок”, але вони цього не роблять. Вони проводять перевірку. Але в чому проблема, щоб перевірка проходила при Амосовій Катерині Миколаївні?...Якщо за півроку не могли довести корупцію, а придумали причину з “Кроком”, то можливо Амосова не погана? Може хтось просто хоче отримати її місце?

- Тобто корупції в університеті немає?

- Ні.

Декан медичного факультету №2 Тетяна Літвінова
Фото: Макс Левин
Декан медичного факультету №2 Тетяна Літвінова

Координаторка страйкому від викладацького складу, декан медичного факультету №2 Тетяна Літвінова говорить, що університет зробив все залежне від нього, аби провести “безглузді тести”. На питання про те, чому попри першочергову проблему зі зривом тестування, риторика протестуючих щонайперше політична, Літвінова відповідає, що до цього призвела“абсолютно жорстка позиція Міністерства”:

- Я хочу, щоб всі органи влади України втрутилися. Щоб відсторонили, хоча б тимчасово, в.о. міністра охорони здоров’я і її заступників, а також дали правову оцінку того, що відбувається.... Ви не думайте, що мені подобається бігати з плакатами і страйкувати, але я не знаю, як ще донести свою позицію.

Фото: Макс Левин

- Не всі студенти поділяють вашу позицію.

- Згідно 44 статті Конституції ніхто не може бути примушений до участі у страйку. Це моя позиція.

- А що робити студентам, які не погоджуються зі страйком і не можуть навчатися?

- В нас є представницька демократія, тому що кожен раз, коли ми приймаємо рішення, ми не можемо опитати всіх студентів. Студентські ради обираються шляхом прямого студентського голосування. Відповідно їм дали право говорити від імені всіх студентів….Я розумію, що студенти невинно постраждають, але ми створимо всі умови, щоб відпрацювання були для них зручні.

Фото: Макс Левин

Маргарита ТулупМаргарита Тулуп, журналістка
Настя ІванцівНастя Іванців, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram