ГоловнаСуспільствоЖиття

Судно "Sky Moon", яке конфіскували за відвідування порту в Криму, передадуть у власність ВМС України

Судно в листопаді 2016 затримали за порушення порядку в'їзду-виїзду на окуповану територію Криму.

Судно "Sky Moon", яке конфіскували за відвідування порту в Криму, передадуть у власність ВМС України
Фото: dpsu.gov.ua

Конфісковане за незаконний захід в порти Криму танзанійське судно "Sky Moon" буде передано військово-морським силам України. Про це повідомили в Державній прикордонній службі України з посиланням на заступника військового прокурора Південного регіону Романа Мрочка.

Судно "Sky Moon" українські прикордонники затримали 30 листопада 2016 поблизу порту Рені.

Сім членів команди судна Sky Moon були притягнуті до відповідальності за ст. 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На кожного з них було накладено штраф - 1700 грн.

У березні 2017 року Малиновський районний суд Одеси визнав винним капітана судна "Sky Moon". Суд постановив конфіскувати в дохід держави предмет контрабанди, а саме - вантаж соди вартістю майже 18,5 млн грн, а також саме судно як транспортний засіб, що використовувався для вчинення правопорушення. Це вперше Україна конфіскувала іноземне судно, що заходило в Крим.

Нагадаємо, морські порти, розташовані на території АР Крим (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта), закрито на підставі розпорядження Кабінету міністрів України від 30.04.2014 №578-р "Деякі питання функціонування морського і річкового транспорту" та відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України від 16.06.2014 р. № 255 "Про закриття морських портів".

Заходження суден під іноземними прапорами в закриті морські порти і термінали, розташовані на території АР Крим, буде розглядатися як порушення норм міжнародного права, як дії, що підривають суверенітет України, а також як порушення законодавства України, що тягне за собою відповідальність судновласників, операторів і капітанів суден, в тому числі кримінальну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram