ГоловнаСуспільствоВійна

Більшість нових українських генералів мають бойовий досвід, - Муженко

З 2014 року було присвоєно 50 генеральських звань.

Більшість нових українських генералів мають бойовий досвід, - Муженко
Глава генштаба ВСУ генерал Виктор Муженко
Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Майже всі генерали Збройних сил України, які отримали це звання з початку російської агресії в 2014 році, мають бойовий досвід.

Про це розповів начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"З 2014 року в нас було присвоєно 50 генеральських звань. Практично всі, хто отримав, це ті офіцери, які вже мали бойовий досвід. Сьогодні просування по службі, призначення, особливо на основні командні посади - основною вимогою до таких військовослужбовців є саме наявність бойового досвіду, того досвіду, який ми отримали у війні 2014-2017 років і продовжуємо отримувати в 2018 році", - сказав він.

Муженко також прокоментував думку про те, що "старі генерали не дають розвиватися молодим".

"Поняття «старі генерали» - це вікові стандарти, або це, можливо, розуміння способу мислення? ... По-перше, навіть нинішні українські генерали, які мають, зокрема, і радянське минуле - воно в них закінчилося на стадії їхньої молодості", - сказав начальник Генштабу.

Він переконаний, що всі військовослужбовці ЗСУ, в тому числі і генерали, є "найбільшими патріотами".

"Хто сказав, що генерал - не патріот? Я народився в цій країні, на цій землі. Хто з тих, хто носить погони, або, можливо, має інший статус (народного депутата, командира добровольчого батальйону або ще когось), може виміряти мій патріотизм? І в ЗСУ, я вважаю, саме і є найбільші патріоти. Тому що це структура, яка передбачає, що військовослужбовець, який присягнув, може в будь-який момент віддати життя за свою країну і свій народ", - пояснив Муженко.

Він також зазначив, що у 2014-2017 роках в українській армії пройшли значні зміни у всіх сферах діяльності.

"Це той період, коли кардинально змінилося і ставлення, і підходи до процесів навчання, до процесів планування, до процесів управління взагалі. Так, наприклад, у період з 2014-го по 2017 рік включно у нас вже більш ніж двічі помінялися командири батальйонів, більш ніж двічі помінялися командири бригад. Командири бригад, які були в 2014 році, зараз уже командувачі військових округів. Деякі з них уже на посадах заступників командувачів видів Збройних Сил України", - сказав Муженко.

Нагадаємо, в серпні минулого року президент Петро Порошенко перевів у генерали 12 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram