ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ пропонує заборонити невакцинованим дітям відвідувати школи і дитсадки

"Цей варіант не позбавляє батьків права не вакцинувати своїх дітей, проте він зменшує ризик поширення інфекцій".

МОЗ пропонує заборонити невакцинованим дітям відвідувати школи і дитсадки
Фото: www.dyvys.in

Міністерство охорони здоров'я пропонує заборонити невакцинованим дітям відвідувати школи і дитячі садки.

Про це сказав директор центру громадського здоров'я Володимир Курпіта в інтерв'ю "Українським новинам".

Він підкреслив, що держава зобов'язана піклуватися про дітей і гарантувати їх право на здоров'я. "Різні країни по-різному вирішують це питання. У більшості європейських країн запроваджено прямі штрафи батьків за відмову від вакцинації дитини. Сума штрафів - від 200 євро в Македонії до 2,5 тис. євро в Німеччині. В Австралії, Британії та Італії чинне законодавство, яке безпосередньо забороняє невакцинованим дітям учитися в школах. Є країни, в яких соціальні виплати на дітей здійснюються, лише якщо дитина вакцинована. Якщо дитина не вакцинована - соціальні виплати не здійснюються", - зазначив Курпіта.

"Ми пропонуємо варіант, який передбачає заборону на відвідування невакцинованою дитиною дошкільних і шкільних навчальних закладів. З огляду на те, що в новому законі про освіту з'явилася можливість отримання середньої освіти альтернативними способами (тобто шляхом отримання освіти вдома), цей варіант не позбавляє батьків права не вакцинувати свою дитину, проте він зменшує ризик поширення інфекцій", - заявив він.

У статті 9 нового закону "Про освіту" передбачено не тільки очну форму отримання освіти, а й сімейну (домашню). Вона передбачає організацію освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками для отримання формальної (дошкільної, повної загальної середньої) освіти. Згідно із законом, відповідальність за отримання освіти дітьми на рівні, що не нижчий від стандартів освіти, несуть батьки, оцінка результатів навчання здійснюється відповідно до законодавства. Різні форми отримання освіти є тотожними.

"Чи буде цей шлях ефективним? З огляду на, що ми зіткнулися з фальшивими довідками про вакцинацію, ми боїмося, що це може призвести до додаткових ризиків. Однак ми вже неодноразово нагадували, що в нас підробка документів, які можуть призвести до епідемічних наслідків, є кримінальним злочином. Відповідну статтю Кримінального кодексу можна застосовувати і до лікарів, і до батьків, які купили довідку", - додав Курпіта.

Нагадаємо, що зараз заборона на відвідування шкіл дітьми, які не були щеплені, діє лише в декількох регіонах у зв'язку зі спалахом кору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram