ГоловнаСуспільствоПодії

Смерть студентки київського вузу розслідують як доведення до самогубства

Мукаддас Насирлаєва стрибнула з моста через закінчення терміну візи.

Смерть студентки київського вузу розслідують як доведення до самогубства
Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Київська місцева прокуратура №9 здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення 19-річної громадянки Туркменістану до самогубства.

Встановлено, що 30 січня студентка одного з вищих навчальних закладів Києва, громадянка Туркменістану, вийшла з навчального закладу, де навчалася, і додому не повернулася. Протягом розслідування встановлено, що дівчина 30.01.2018 вкоротила собі віку, стрибнувши у воду з моста Патона в Києві.

"За оприлюдненою в ЗМІ інформацією, до такого вчинку дівчину могли підштовхнути труднощі, які виникли в неї під час навчання у вищому навчальному закладі, а також непорозуміння з його керівництвом. У зв'язку з цим в ЄРДР внесено відомості за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.120 (доведення до самогубства) Кримінального кодексу України", - повідомляє прокуратура Києва.

Йдеться про студентку Національного медичного університету імені Богомольця Мукаддас Насирлаєву. За даними голови туркменської діаспори Ровшанбека Розметова, у дівчини закінчилася тримісячна віза і їй потрібно було оформити посвідку на проживання.

"Як з'ясувалося, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документів Мукаддас у міграційну службу для отримання тимчасової посвідки на проживання. За тиждень до зникнення Мукаддас Посольство Туркменістану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з посвідкою на проживання в Україні", - написав він у фейсбуці.

За даними Розметова, заступниця декана з роботи з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця відмовилася підписувати заяву студентки. Він передбачає, що від Насирлаєвої очікували хабара.

На сайті університету імені Богомольця стверджують, що Мукаддас була відрахована з вищого навчального закладу за порушення міграційного законодавства.

"Термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року. До цього часу Насирлаєва не оформила посвідку на проживання і не виїхала до Туркменістану, щоб отримати нову візу. 18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася", - сказано в повідомленні.

Ровшанбек Розметов у фейсбуці пише, що Насирлаєву відрахували заднім числом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram