ГоловнаСуспільствоПодії

У Львові з Монумента Слави молотком збили напис "Переможцям над нацизмом"

Націоналісти вважають, що пам'ятник підпадає під декомунізацію і його повинні знести.

У Львові з Монумента Слави молотком збили напис "Переможцям над нацизмом"
Фото: zaxid.net

У четвер вдень представники правих організацій розбили плити і напис "переможцям над нацизмом" на Монументі Слави у Львові і написали на ньому фарбою "пам'ятник окупантам".

Про це повідомляє Zaxid.net

За словами організаторів акції, у такий спосіб представники націоналістичних організацій, зокрема "Правого сектору", Добровольчого руху ОУН та організації "Сокіл", хотіли привернути увагу влади до того, що пам’ятник слід знести у рамках декомунізації.

"Це наша інформативна акція, ми сподіваємося, що влада прислухається до нас. Вважаємо, що пам’ятник підпадає під декомунізацію і його мають знести. Якщо влада не буде до нас дослухатися, то подивимося, як розгортатимуться події", - пояснив ідею акції голова львівського осередку "Правого сектору" Тарас Бобанич.

Фото: zaxid.net

Відзначимо, що фахівці Українського інституту національної пам'яті повідомили, що Монумент Слави є пам'ятником, присвяченим опору і вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму і не підлягає обов'язковому демонтажу.

У травні 2017 року у Львові створили робочу групу щодо можливого демонтажу Монумента Слави. Депутати Львівської облради запропонували на цьому місці встановити Меморіал пошани українських воїнів, які борються з російським агресором. Раніше також розглядали варіанти перенести монумент у музей "Територія терору", а керівництво парку, на території якого він розташований, також розглядало варіант надати пам'ятнику нову функцію - зробити на його місці музей під склом, а на горі облаштувати оглядовий майданчик.

У грудні 2010 року невідомі облили Монумент фарбою пам'ятник і намалювали на ньому серп і молот, а також свастику. А 28 квітня 2016 року монумент розмалювали в синьо-жовті кольори. Після цього, в серпні 2016-го, поблизу монумента встановили камери відеоспостереження.

Нагадаємо, в грудні минулого року у Львові невідомі скинули з постаменту пам'ятник Юрію Великановичу, на постаменті червоною фарбою написали "комуняку геть", а саму фігуру повалили на землю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram