ГоловнаСуспільствоЖиття

Киянин допоміг п'ятьом розшукуваним росіянам отримати українське громадянство і змінити прізвища

Ці особи перебували в міжнародному розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Киянин допоміг п'ятьом розшукуваним росіянам отримати українське громадянство і змінити прізвища
Фото: aoss.org.ua

Столична прокуратура повідомила про підозру 40-річному киянину, який сприяв незаконній легалізації в Україні п'ятьох росіян, яких розшукують за скоєння злочинів.

Про це повідомила прес-служба столичної прокуратури в Фейсбуці.

Встановлено, що громадяни Російської Федерації, які перебувають у міжнародному розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зверталися до вказаного громадянина, щоб отримати підроблені документи для оформлення громадянства, зокрема, документів про нібито проживання на території України їхніх родичів.

"Після отримання громадянства зазначені особи укладали фіктивні шлюби з громадянками України. При цьому для прискорення процесу реєстрації в територіальні відділи ЗАГСів подавали підроблені довідки про нібито вагітності цих жінок. Надалі впродовж місяця шлюб розривали, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин. Такі дії зробили ідентифікацію цих осіб фактично неможливою і надавали їм право вільно перетинати держкордон", - пояснили в прокуратурі.

Таким чином зловмисник сприяв незаконній легалізації в Україні п'ятьох громадян РФ, серед яких - екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС РФ, помічник заступника міністра МВС РФ і інші.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ст. 358 КК України та ст. 332 КК України.

"Крім того, в рамках розслідування встановлено і доведено причетність до злочинної схеми працівника структурного підрозділу Міграційної служби, який сприяв незаконній легалізації розшукуваних осіб. Вироком суду посадовця визнано винним за ст. 366 і ч. 5 ст. 27 ст. 358 КК України. Матеріали про ймовірну причетність до злочину інших службовців ДМС виділені в окреме кримінальне провадження", - додали в прокуратурі.

Нагадаємо, в січні в Україні почали перевірку всіх, хто отримав українське громадянство після 1991 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram