ГоловнаСуспільствоЖиття

Український консул відвідав Клиха в Верхньоуральській в'язниці

За запитом консульства адвокату видали виписку з історії хвороби політв'язня.

Український консул відвідав Клиха в Верхньоуральській в'язниці
Станислав Клых
Фото: 112.ua

Український консул відвідав засудженого в РФ громадянина України Станіслава Клиха, який перебуває в Верхньоуральській в'язниці (Челябінська область РФ).

Про це в своєму мікроблозі Twitter повідомив адвокат Ілля Новіков, який теж відвідав українця.

"Червоні номера "146" в челябінської глибинці. Це український консул приїхав у Верхньоуральську в'язницю провідати Станіслава Клиха", - написав Новіков у своєму мікроблозі Twitter і виклав відповідну фотографію.

Адвокат також повідомив про свій візит до Клиха, зазначивши, що той "виглядає трохи краще, ніж перед етапом з Грозного, але говорить ще незв'язно, ніж раніше, і зовсім не може утримувати увагу на одній темі".

"Сьогодні був у Станіслава Клиха в Верхньоуральській в'язниці. Виглядає він трохи краще, ніж перед етапом з Грозного, але говорить ще незв'язніше, ніж раніше, і зовсім не може утримувати увагу на одній темі. За запитом консульства видали виписку з історії хвороби, вони в тюрмах завжди такі, що нічого не зрозуміло, і скарг немає. Коли восени він потрапив з в'язниці в лікарню, лікували його глюкозою і циклодолом", - написав Новіков у Фейсбуці.

Він також повідомив, що стало відомо, що з Клиха заочно стягнули 100 тис. рублів, а з Миколи Карпюка - 150 тис. рублів.

"Мати одного з російських солдатів-строковиків, кинутих в новорічний бій в Грозному 31 грудня 1994 року і загиблих там, звернулася з позовом у Тугулимський районний суд Свердловської області. Оскільки раніше вироком чеченського верховного суду встановлено що Карпюк та Клих причетні до загибелі її сина, вона просила з них 5 мільйонів. Тугулимський суд присудив їй 250 тисяч. За 23 роки в Росії не знайшлося нікого, хто допоміг би матері вбитого хлопця, поки не підвернулися два українці", - написав адвокат.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 років і 20 років в'язниці відповідно у справі про участь в бойових діях проти федеральних військ в першу чеченську кампанію. Карп'юка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

У листопаді минулого року повідомлялося, що стан здоров'я Клиха різко погіршився, він провів у комі шість днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram