ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери два роки збирали дані про зарплати російських військових на Донбасі і в Сирії

Журналісти знайшли "діру" на сайті Міноборони РФ, яку використовували для збору конфіденційної інформації.

Волонтери два роки збирали дані про зарплати російських військових на Донбасі і в Сирії
Фото: EPA/UPG

Українські волонтери протягом двох років використовували вразливість на сайті Міністерства оборони Росії для збору закритої інформації про зарплати російських військовослужбовців, які воюють в Україні та Сирії.

Про це повідомив спікер Українського кіберальянсу Sean Brian Townsend у Фейсбуці.

За його словами, російське видання Fontanka.ru знайшло "дірку" на сайті Міноборони РФ, яку українські волонтери використовували для збору конфіденційної інформації.

Як доказ подається посилання на одну з публікацій міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, де розміщено скриншоти зарплатних відомостей матроса 99-ї тактичної групи Північного флоту РФ (в/ч №74777) Юрія Попова.

У статті "Хактивісти викрили матроса Північного флоту Росії, який воює на Донбасі", опублікованій ще 10 вересня 2016 року, фігурували й особистий номер військовослужбовця: ЕХ-616099, і табельний номер фінансової частини: 1973598.

За допомогою вразливості на сайті російського оборонного відомства було доведено, що матрос, перебуваючи на Донбасі у складі бандформувань "ДНР", продовжував отримувати зарплату від Міноборони РФ.

Фото: facebook.com/ruheight

У Міноборони РФ довго не помічали витоку документації, а після публікації "Фонтанки" звинуватили журналістів у "неетичності" і пригрозили правоохоронними органами.

"У гонитві за цитуванням редакція «Фонтанки» порушила межі допустимого, в тому числі елементарні поняття порядності й етики журналістської діяльності... Упевнені, що правоохоронні органи дадуть свою оцінку події відповідно до російського законодавства", - йдеться в заяві Міноборони у Фейсбуці.

Волонтери, зі свого боку, зазначили, що така відповідь Міноборони РФ є офіційним підтвердженням, що знайдена на сайті інформація є достовірною інформацією, і зарплатні відомості військовослужбовців, помічених на Донбасі, вказують на пряме фінансування агресії з РФ.

Нагадаємо, минулого року група незалежних дослідників Conflict Intelligence Team (CIT) проаналізувала тендер Міноборони РФ і прийшла до висновку, що 2014 року загинули 218 російських військовослужбовців. Число людей, які отримали каліцтва, - 654. CIT передбачає, що ці втрати пояснюються участю російських військових у бойових діях на південному сході України.

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat, яка також досліджувала конфлікт на Донбасі, стверджує, що в бойових діях на Донбасі взяли участь близько 10 тис. російських військовослужбовців.

Міноборони Росії неодноразово спростовувало участь діючих військовослужбовців російської армії в українському конфлікті. При цьому керівництво країни, в тому числі президент Володимир Путін, говорили про "добровольців" з Росії, які воюють "за покликом серця". Однак Москву неодноразово викривали у брехні, оскільки в убитих або полонених на Донбасі військових були документи, які свідчать про те, що вони перебували на дійсній військовій службі.

Влітку 2015 року колишній так званий "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін розповідав російським ЗМІ, що проект "Новоросія" повністю закрито, а ватажки донецьких і луганських терористів готові втікати в Росію. Він також заявив, що без російської підтримки бойовиків Україна зможе відвоювати Донбас за три дні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram