ГоловнаСуспільствоПодії

Затриманих за підпал каплиці УПЦ МП архітекторів відпустили з-під варти

Киян узяли на поруки народні депутати.

Затриманих за підпал каплиці УПЦ МП архітекторів відпустили з-під варти
Александр Горбань

Апеляційний суд Києва відпустив на поруки народних депутатів одного з архітекторів, затриманих за підозрою в спробі підпалу незаконно зведеної каплиці Української православної церкви (Московського патріархату) в Києві біля фундаменту Десятинної церкви, повідомила у твіттері прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Згідно з рішенням суду, Олександр Горбань повинен з'явитися до слідчих на першу вимогу, не виїжджати з Києва, повідомляти про зміну місця проживання, здати закордонний паспорт. Запобіжний захід буде чинним до 25 березня - на час досудового розслідування.

Трохи пізніше суд відпустив на поруки народних депутатів іншого архітектора Олексія Шемотюка, підозрюваного у цій самій справі.

Минулого тижня Сарган повідомила, що прокуратура Києва під час апеляційного розгляду проситиме пом'якшення запобіжного заходу. Крім того, за її словами, прокуратура готує позов про відсутність дозволу на будівництво споруди УПЦ МП.

3 лютого біля Національного музею історії України на підтримку архітекторів мітингували кілька сотень людей. Паралельно представники УПЦ МП проводили мітинг-молебень на захист споруди.

25 січня поліція повідомила про затримання двох чоловіків, якими виявилися архітектори Олександр Горбань і Олексій Шемотюк, через спробу підпалити так званий "Десятинний монастир" УПЦ Московського патріархату. Справу порушили за статтею про "замах на умисне знищення або пошкодження майна". Пізніше Шевченківський райсуд Києва помістив двох архітекторів під варту на два місяці з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень, незважаючи на клопотання прокурора обмежитися домашнім арештом.

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви в Києві побудували 2005 року. Незважаючи на відсутність дозвільних документів, "монастир" понад 10 років працює на території історичної пам'ятки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram