ГоловнаСуспільствоЖиття

У НАЗК перешкоджають перевіркам е-декларацій іншими органами, - адвокат

Експерти виявили неправдиві декларації у членів Верховного Суду, яким агентство дало позитивну оцінку.

У НАЗК перешкоджають перевіркам е-декларацій іншими органами, - адвокат
Роман Маселко
Фото: Макс Левин

НАЗК почало перешкоджати іншим органам здійснювати перевірки електронних декларацій. Про це повідомив Роман Маселко, адвокат і член ГО "Автомайдан" під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"НАЗК сказало, що притягнення до відповідальності у справах про недостовірні декларації Нацполіцією і прокуратурою були незаконними. Тому що перед тим, як це зробити, потрібно було спочатку прийти до НАЗК, у НАЗК повинні були зробити повну перевірку, зробити висновок про встановлення порушення і тільки після цього Нацполіція, прокуратура або НАБУ можуть притягати до відповідальності", - сказав Маселко.

Це при тому, що за останній рік НАЗК перевірило близько 100 декларацій з понад мільйона, а рішення про притягнення до відповідальності винесли тільки сімом, зазначив експерт.

Крім того, Маселко розповів про те, що Громадська рада доброчесності виявила недостовірну інформацію в деклараціях кандидатів у Верховний Суд, яких НАЗК уже перевіряло і дало позитивну оцінку.

"Лише одиниці суддів пройшли перевірку НАЗК і були забраковані на перших етапах. Ті кандидати, які пройшли перевірку успішно, на співбесідах часто говорили: "які до нас претензії, ось висновок НАЗК, спеціально уповноваженого органу, який сказав, що ніяких претензій до декларування не має, а хто ви такі, щоб перевіряти". Це був улюблений аргумент суддів, і його охоче приймала Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя", - сказав Маселко.

Зокрема, недостовірну інформацію виявили в деклараціях суддів Ольги Ступак і Валентини Симоненко.

"Зараз у НАЗК триває перевірка знайдених нами фактів стосовно вже діючої судді Верховного Суду пані Ступак. Перевірку почали ще у вересні, досі результатів немає, нам мотивують це тим, що пані Ступак не дає пояснень. У голови Ради суддів України пані Симоненко теж були виявлені проблеми з декларацією - вона не задекларувала корпоративні права свого чоловіка. Але НАЗК упродовж 10 місяців проводить перевірку, проте досі її не завершило, що дає можливість пані Симоненко стати суддею Верховного Суду", - зазначив Маселко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram