ГоловнаСуспільствоЖиття

У розслідуваннях про недостовірні електронні декларації фігурують тільки дрібні чиновники, - РПР

Понад половину обвинувачених у неправдивій електронній декларації звільнили від кримінальної відповідальності.

У розслідуваннях про недостовірні електронні декларації фігурують тільки дрібні чиновники, - РПР
Фото: Макс Левин

До відповідальності за статтею 366 Кримінального кодексу України про декларування недостовірної інформації притягують тільки чиновників низького рівня, у цих справах не фігурують народні депутати, члени уряду чи топ-чиновники. Про це заявив Олександр Леменов, головний експерт Антикорупційної групи РПР на круглому столі в Інституті Горшеніна.

З моменту запуску системи електронного декларування у вересні 2016 року було завершено 194 кримінальні провадження за статтею про недостовірні дані в декларації. За словами експерта РПР, більшість проваджень закінчується тим, що суд звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв'язку з діяльним каяттям.

"Ми підрахували кількість осіб, до яких були застосовані обвинувальні вироки - їх аж 14. Чотирьох людей позбавили волі, усі звільнені від відбування покарання. Шестеро людей - громадські роботи. Один звільнений від громадських робіт у зв'язку з амністією. До чотирьох застосували штраф. Троє звільнені від штрафу у зв'язку з амністією. Крім того, кількість осіб, щодо яких були ухвалені виправдувальні вироки, дорівнює нулю. Зараз триває кілька апеляційних оскаржень", - повідомив Леменов.

Кількість осіб, звільнених від кримінальної відповідальності - 110 службовців, а це 56% від загальної кількості справ. 70 обвинувальних актів (це трохи більше ніж третина) зараз перебувають у судах.

"Ми можемо чітко констатувати, що на вищому рівні робота з перевірки електронних декларацій не ведеться. У реєстрі помічено тільки випадки, коли до відповідальності притягуються посадові особи низького рівня. Якщо взагалі це можна назвати притягненням до відповідальності", - зазначив Леменов.

На цей момент у системі декларування перебуває 1,125 тис. щорічних декларацій, з них, за словами представника РПР, перевірено приблизно 100.

"Однак коли вище політичне керівництво вимагає дуже швидко перевірити електронну декларацію - це відбувається буквально миттєво. Свіжий приклад - кандидат на посаду судді Конституційного Суду Анжеліка Крусян. Агентство перевірило її декларацію за рекордні два дні. При цьому, за повідомленням наших партнерів з DEJURE Foundation, на момент перевірки термін подачі документів на конкурс до Конституційного Суду вже завершився. Нагадаю, що пані Крусян вважається досить близькою до одіозного "наглядача" судової системи Сергія Ківалова, власне він допомагав Віктору Януковичу на президентських виборах у 2004-му", - зазначив Леменов.

На думку експерта, ключову роль у ситуації з перевіркою електронних декларацій відіграє відсутність політичної волі у вищого керівництва країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram