ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна планує перейти на довгострокове планування поставок вакцин

"Ми можемо замовляти їх на три роки вперед".

Україна планує перейти на довгострокове планування поставок вакцин
Фото: childbrand.ua

Україна планує з 2018 року перейти на довгострокове планування поставок вакцин.

Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" сказала заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"Якщо говорити про вакцини, то термін їх виробництва щонайменше 12 місяців, а може бути і більше. Це об'єктивні причини, з якими ми нічого зробити не можемо. У всьому світі зараз існує дефіцит вакцин через обмежену кількість і потужностей майданчиків виробництва, і великих обсягів замовлень. Розвинені країни практикують довгострокове планування закупівлі вакцин. Ми обговорюємо таку можливість для України і сподіваємося, що з 2018 року Україна перейде на довгострокове планування на кілька років уперед", - заявила вона.

Для цього необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу, тому МОЗ сподівається на підтримку Верховної Ради.

"Зараз, коли у нас, на щастя, є вакцини в країні, ми можемо замовляти їх на три роки вперед. Крім того, ми зобов'язані створити запас вакцин у розмірі 25%. Для цього треба змінювати законодавство. Усередині МОЗ така політична воля є, вона є і з боку прем'єр-міністра. Сподіваюся, народні депутати нас підтримають", - сказала вона.

Нагадаємо, в 2015-2016 роках Україна зіштовхнулася з гострим дефіцитом вакцин, у зв'язку з чим їх закупівлі було передано міжнародним організаціям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram