ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні вдвічі виріс рівень вакцинації проти кору

Рівень охоплення щепленнями від інших небезпечних хвороб залишається низьким.

В Україні вдвічі виріс рівень вакцинації проти кору

Рівень планової вакцинації проти кору в Україні в 2017 році зріс більш ніж удвічі в порівнянні з 2016 роком, повідомляє прес-служба МОЗ.

За 12 місяців минулого року по всій країні згідно з календарем щеплень було вакциновано 93,3% дітей першою дозою вакцини (в 1 рік) і 90,7% дітей другою дозою (в 6 років). Для порівняння, в 2016 році менш як половина українських дітей були вакциновані проти кору за графіком: 45,5% дітей у віці 1 рік і 32,1% дітей 6-ти років. Тоді, за зведеною оцінкою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Україна була на третьому місці в світі серед країн з найнижчими показниками охоплень щепленням від кору.

Вакцинація - єдиний дієвий спосіб уберегтися від інфекційних захворювань і запобігти розвитку небезпечних ускладнень, зазначають у МОЗ. Згідно з даними опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, довіра до вакцинації українських батьків зростає: у 2017 році 84% батьків сказали, що дотримуються або намагаються робити щеплення своїм дітям за календарем профілактичних щеплень. Для порівняння, в 2014-му календаря дотримувалися лише 63% опитаних.

З вересня 2017 року в Україні тривають заходи з посилення вакцинації проти кору - коли планова імунізація поєднується з активним залученням батьків з дітьми, які з різних причин не отримали щеплення в попередні роки. Менш ніж за п'ять місяців, станом на середину січня, в рамках посиленої імунізації провакциновано 64,7% дітей, які вчасно не отримали першу дозу вакцини, і 72,2% дітей, які пропустили другу дозу вакцини.

Відзначається, що попит на вакцини зростає. За один тиждень у січні використовується в середньому на 35% доз вакцин більше, ніж за аналогічний період в серпні, і на 25% більше, ніж на початку заходів з посилення імунізації.

У МОЗ наголошують, що основною причиною спалаху кору в Україні став низький рівень охоплення щепленнями в попередні роки. Для створення колективного імунітету і подолання кору 95-98% дітей і дорослих повинні бути захищені щепленнями. Зараз Україна наблизилася до цієї цифри в плановій вакцинації.

"На тлі підвищення охоплень вакцинацією проти кору, велике занепокоєння викликає низький рівень охоплення щепленнями від інших небезпечних хвороб, зокрема, дифтерії, правця та кашлюку. У 2017 році тільки 51% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку АКДС, 44,8% дорослих були захищені від дифтерії вакциною АДС-М. Нагадуємо, що вакцинація від дифтерії призначена не тільки для дітей, а й для дорослих (ревакцинація кожні 10 років)", - йдеться в повідомленні.

Зараз в Україні в наявності понад 9 млн. доз вакцин проти дифтерії для дітей і дорослих. Вакцинація проти дифтерії та правця безкоштовна для дітей і дорослих, додали в МОЗ.

Дифтерія небезпечна тим, що навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%. Без сироватки вмирають близько половини хворих.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли в горлі утворюються плівки, які можуть ускладнювати дихання і ковтання.

Нагадаємо, раніше в січні МОЗ запропонував ввести відповідальність за відмову від вакцинації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram