ГоловнаСуспільствоВійна

1,2 млн осіб на Донбасі зіткнулися з нестачею продовольства

Ситуація з продовольчою безпекою в постраждалих від конфліктів країнах погіршується.

У зв'язку з військовими діями на Донбасі Україна увійшла у список із 16 країн, які постраждали через конфлікти і де спостерігають проблеми з достатніми обсягами продовольства. Про це йдеться в доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Всесвітньої продовольчої програми (ВПП), підготовленої для Ради Безпеки ООН, передає УНН.

За оцінками Організації Об'єднаних Націй на червень 2017 року, близько 1,2 млн осіб на сході України стикаються з помірною чи серйозною нестачею продовольства. Серед них - 800 тисяч осіб на непідконтрольній території Донбасу і 410 тисяч на контрольованій.

"Безробіття, скорочення доходів і висока інфляція в охопленій конфліктом Східній Україні сильно обмежує доступ до продовольства понад мільйона осіб. Найбільш вразливі самотні літні люди і сім'ї з матерями-одиначками, особливо в умовах прогнозованої суворої зими", - йдеться у звіті. У групи ризику також входять особи без регулярного доходу, ті, хто має право на соціальну допомогу, але з різних причин не може її отримати, хронічні хворі, особи з інвалідністю. Проблеми з продовольством мають 28% жителів ОРДО (влітку 2016 року - 12%) і 23% жителів ОРЛО (влітку 2016 року - 14%).

Як наголошують у звіті, ситуація з продовольчою безпекою в постраждалих від конфліктів країнах погіршується, тому гуманітарні зусилля з надання постраждалим громадам допомоги з продовольством і з підтримки засобами для існування залишаються вкрай важливими.

Доповідь про продовольчу безпеку охоплює 16 країн: Афганістан, Бурунді, Центрально-Африканську Республіку, Демократичну Республіку Конго, Гвінею-Бісау, Гаїті, Ірак, Ліван (щодо сирійських біженців), Ліберію, Малі, Сомалі, Південний Судан, Судан, Сирійську Арабську Республіку, Україну і Ємен, а також район озера Чад.

У половині з цих країн і територій понад чверть населення стикається з кризою або високим рівнем загрози голоду, за міжнародною шкалою продовольчої безпеки МПК.

Зокрема, в Ємені ця проблема стосується 60% населення (17 млн осіб), у Південному Судані - 45% (4,8 млн), Сирії - 33% (6,5 млн), Лівані для сирійських переселенців - 33% (1,9 млн), Центрально-Африканській Республіці - 30% (1,1 млн), в Україні (схід країни) - 26% (1,2 млн осіб), Афганістані - 25% (7,6 млн), Сомалі - 25% (3,1 млн).

При цьому зазначено, що це далеко не єдині країни, в яких зафіксовано причини для занепокоєння з приводу продовольчої безпеки.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко неодноразово заявляв про загрозу екологічної катастрофи на Донбасі через бойові дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram