ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія відмовилася видати довічно ув'язненого українця, якого незаконно етапували з Криму до РФ

Андрій Лугін начебто має російське громадянство, дружина ув'язненого це заперечує.

Росія відмовилася видати довічно ув'язненого українця, якого незаконно етапували з Криму до РФ
Андрей Лугин
Фото: humanrights.org.ua

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова у своїй офіційній відповіді на запит уповноваженої ВРУ з прав людини Валерії Лутковської стверджує, що перевести кримчанина Андрія Лугіна для відбування покарання в Україні неможливо через те, що він має російське громадянство.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

За інформацією дружини кримчанина Ірини Лугіної, її чоловік не отримував російський паспорт і має українське громадянство.

Нагадаємо, Андрій Лугін був засуджений українським судом до початку окупації за умисне вбивство (стаття 105 Кримінального кодексу України) та участь у бандитському угрупуванні Андрія Лаптєва, яке діяло в Керчі з 1994 по 2005 роки.

Після захоплення Криму його вивезли в російську колонію у Мордовії, що є військовим злочином згідно ч. 1 ст. 49 IV Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року.

Раніше Андрій Лугін вже неодноразово звертався в різні інстанції РФ та України з проханням передати його для відбування покарання на материкову частину України. На знак протесту проти етапування в РФ він намагався покінчити зі собою і завдав собі поранення горла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram