ГоловнаСуспільствоЖиття

До 2019 року мінімальний оклад держслужбовця повинен становити не менш ніж два прожиткові мінімуми, - Ващенко

Зараз прожитковий мінімум становить 1700 гривень.

До 2019 року мінімальний оклад держслужбовця повинен становити не менш ніж два прожиткові мінімуми, - Ващенко
Константин Ващенко
Фото: Макс Левин

За останні два роки заробітна плата державних службовців завдяки закону "Про державну службу" зросла, проте існує проблема в колосальній різниці між найнижчим і найвищим посадовим окладами бюджетників. Пропорція повинна становити 1:7, зараз же вона сягає 1:40. Про це повідомив Костянтин Ващенко, голова Національного агентства України з питань державної служби під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

Так, каже Ващенко, середня заробітна плата фахівця місцевої держадміністрації у 2015 році становила 3100 гривень, у 2016-му - 4700 гривень, у 2017-му - 6900 гривень. У центральних органах виконавчої влади починали з 4700, збільшили до 6800, зараз - 12 600.

"Конкурентна це зарплата? Очевидно, що ні. Я нагадаю, що зараз ми в перехідному періоді, але, відповідно до закону, у нас мета вийти на розмір посадового окладу державного службовця не менше, ніж два прожиткові мінімуми. Цієї мети ми повинні досягти до 2019 року", - сказав Ващенко.

За його словами, в Україні тривалий час була спотворена структура оплати праці державних службовців. Оскільки базові виплати, які працівник отримував на руки, становили лише 30%, решта - це премії та бонуси, що робило працівника залежним від керівника.

На думку Ващенка, така ситуація виникла в умовах, коли 40% держслужбовців з 295 тисяч, які були в Україні на 2015 рік, отримували посадовий оклад менший за мінімальну зарплату. Мінімальна зарплата тоді, за словами чиновника, становила +1385 гривень, а посадові оклади в районних адміністраціях були 800-900 гривень. Щоб виконати закон, який забороняє роботодавцю платити менше, різниця покривалася за рахунок премій. Тому премії виконували роль не заохочення і стимулювання до роботи, ними латали дірки, каже чиновник.

"У багатьох країнах, премії для держслужбовця становлять не більш ніж 10-15%. Решта - це те, що службовець гарантовано отримає. Зараз ми досягли пропорції 70 на 30, коли основні виплати, які за новим законом складаються з посадового окладу, доплати за ранг і за вислугу років, повинні бути не менш ніж 70%, решта 30% - це премії та бонуси", - зазначив Ващенко.

Нагадаємо, раніше Гройсман доручив визначити об'єктивний розмір прожиткового мінімуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram