ГоловнаСуспільствоВійна

Наступний обмін полоненими може відбутися в лютому-березні, - Тука

Переговори в цьому напрямку тривають.

Наступний обмін полоненими може відбутися в лютому-березні, - Тука
Георгій Тука
Фото: Микола Лазаренко

Наступний обмін полоненими в рамках звільнення незаконно утримуваних в ОРДЛО українців може відбутися в лютому-березні цього року.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, передає "Інтерфакс-Україна".

"За моїми очікуваннями, в лютому-березні буде черговий обмін ув'язненими", - сказав він після засідання Кабміну, зазначивши, що "переговори в цьому напряму тривають".

Тука висловив надію, що вдасться звільнити всіх заручників, хоча місцеперебування багатьох зниклих досі не встановлено. Він підкреслив, що понад 400 осіб вважаються зниклими безвісти на Донбасі, але не завжди людина, яку вважають зниклою безвісти, загинула.

"Потрібно шукати в обов'язковому порядку цих людей - чи могили, і тоді проводити ексгумацію і експертизи, або шукати цих людей", - сказав Тука.

Він нагадав, що у 2014-2015 роках з'являлася інформація, що на боці бойовиків воювали "кадировці".

"Надходила інформація про те, що вони не гребують тим, щоб наших військовополонених відправляти як рабів на Кавказ. Це питання потрібно дослідити, і не забувати про це", - підкреслив Тука.

Разом із тим "омбудсмен ДНР" Дарія Морозова повідомила, що в "ДНР" розраховують провести другий етап обміну утримуваними особами вже протягом місяця. За її словами, "ДНР" розшукує на території України 285 осіб, з них підтверджено перебування 80.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО були передані 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року.

18 січня 2018 року Україна і ОРДЛО обмінялися списками утримуваних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram