ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ закликало вакцинуватися від дифтерії

Під час попередньої епідемії померли 696 осіб.

МОЗ закликало вакцинуватися від дифтерії
Фото: Depositphotos/belchonock.

Міністерство охорони здоров'я радить жителям України зробити щеплення проти дифтерії у зв'язку з небезпекою хвороби і низьким рівнем вакцинації.

На сайті МОЗ кажуть, що під час попередньої епідемії дифтерії в 1991-1998 роках захворіли близько 20 тисяч осіб, померли 696.

Вакцинуватися від дифтерії потрібно не тільки дітям, а й дорослим.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безкоштовно цільноклітковою вакциною проти коклюшу, дифтерії та правця АКДС, яка забезпечує найкращий захист. Також є безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДС і вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену АДС-М, яку застосовують для дорослих. Щеплення може спровокувати реакцію організму (припухлість у місці уколу або невелике підвищення температури), але ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину.

Станом на 1 січня в Україні є 2,7 млн доз вакцини АКДА, 700 тисяч доз АДС і 6,1 млн доз АДП-М. Протягом 11 місяців 2017 року 45,4% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини АКДС, 38,7% дорослих захищені від дифтерії вакциною АДС-М.

Для лікування дифтерії в Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу Україна отримала наприкінці 2017 року. Але дифтерія небезпечна тим, що навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%. Без сироватки вмирає близько половини хворих.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли в горлі утворюються плівки, які можуть ускладнювати дихання і ковтання.

Нагадаємо, що через низький рівень вакцинації від кору померли вже 8 осіб за останні півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram