ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

86% хворих на кір не були щеплені

За останні півроку від кору померло четверо дітей і двоє дорослих.

86% хворих на кір не були щеплені
Фото: Владислав Мусиенко

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на брифінгу у вівторок заявила, що протягом 2017 року Україні на кір захворіли 4782 людини, з початку 2018 року - 1 285 осіб. За час цього спалаху померли шість осіб, у тому числі чотири дитини.

"Реальна ситуація в Україні в тому, що зараз кір є. Кір прийшов до нас із Румунії. 86 відсотків людей, які були уражені кором, не були щеплені. За останні півроку від кору померли 4 дитини і два дорослих", - сказала вона журналістам на прес-конференції.

У 2016 році менш ніж половина українських дітей отримала щеплення проти кору за графіком, але потім ситуація почала поліпшуватися. За 11 місяців 2017 року щеплення проти кору отримали 87,8% дітей у віці до року.

Станом на початок січня 2018 року в Україні є 516 тис. доз вакцини.

"Сьогодні в Україні є ефективна якісна безпечна вакцина "Пріорикс" виробництва Бельгії. Це вакцина КПК від кору, краснухи та паротиту. Вона має прекваліфікацію ВООЗ - головний світовий знак якості для вакцин. У деяких регіонах вакцини закінчилися. Попит на щеплення від людей зріс - це правильно і розумно, тому що щеплення є єдиним захистом від кору й інших інфекційних хвороб. Перерозподіл вакцин зроблено, і зараз триває процес постачання вакцин у регіони. Просимо регіони своєчасно повідомляти про залишки вакцин, щоб ми могли оперативно вам допомагати", - цитує прес-служба Міністерства охорони здоров'я експерта з питань громадського здоров'я Володимира Курпіту.

Супрун закликала батьків бути розсудливими і пам'ятати, що вакцина не вбиває, а кір може.

"Спасибі українцям, які проявили здоровий глузд і вакцинували своїх дітей. Ми всі разом відреагували на спалах кору як цивілізована країна. Ми закликаємо всіх батьків отримати єдиний ефективний захист для своєї дитини - щеплення", - заявила в.о. міністра.

Кір - це одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, і одна з головних причин дитячої смертності. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день. Потім з'являються такі симптоми, як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота. На 4-5 день хвороби з'являється червоний висип, який починається зі шкіри голови і обличчя, а потім поширюється на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram