ГоловнаСуспільствоПодії

Число загиблих від холери птахів у Херсонській області сягнуло 9 тисяч

Майже всі - це лиски, а також два лебеді і пара диких качок.

Число загиблих від холери птахів у Херсонській області сягнуло 9 тисяч
Фото: dpss-ks.gov.ua

Причиною масової загибелі птахів у Херсонській області виявився пастерельоз (холера птахів). До 13 січня кількість загиблих птахів сягнула 9 тисяч лисок.

Про це розповів "Укрінформу" Віталій Боярський, начальник управління безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

"Причиною загибелі птахів стало бактеріальне захворювання пастерельоз. На сьогодні, з огляду на те, що вже зібрано і спалено, можемо говорити загалом про близько 9 тис. загиблих птахів. Майже всі - це лиски, а також два лебеді і пара диких качок", - розповів Боярський.

За його словами, достатньо було захворіти пастерельозом тільки одній лисці, і при великих скупченнях цих птахів, які спостерігаються зараз на узбережжі Чорного моря, решта заразилися цією хворобою. "Лиски збиваються в зграї на узбережжі, велика їхня кількість у районі півострова Крим. Вони дислокуються біля узбережжя, оскільки годуються водоростями з дна, як правило, на мілині. Її великі скупчення спостерігаються в прибережній зоні", - зазначив фахівець.

Усіх мертвих птахів, виявлених на морському узбережжі в Каланчацькому районі, прибило до прибережної зони завдовжки 6 кілометрів. "Радше за все, вони загинули десь у морі. А джерела зараження - це саме перетин міграційних шляхів із Західної Європи, з Російської Федерації, тому можливо десь звідти. Але де було джерело, про це зараз можна тільки гадати, адже серед загиблих птахів не було виявлено жодної окільцьованої птиці", - констатує Боярський.

Зараз на морському узбережжі Каланчацького району більше не знаходять мертвих тушок диких водоплавних птахів. "Падіж припинився. Нових осередків немає", - сказав Боярський. Незважаючи на це, ситуація тут під пильним контролем.

За словами Боярського, карантин у розташованих у зоні виявлення мертвих птахів населених пунктах офіційно не оголошували, адже інструкція не передбачає введення карантинних обмежень на дику фауну. Але з метою профілактики затверджено план заходів, згідно з яким місцеві органи влади проводять щоденний моніторинг, у тому числі стану птиці в домашніх господарствах населення. Відповідну вказівку щодня моніторити ситуацію і повідомляти про можливі факти виявлення мертвих диких птахів і звірів отримали також і місцеві мисливські організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram