ГоловнаСуспільствоВійна

Лутковська: переговори про наступний обмін полоненими почнуться після 18 січня

"Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією".

Лутковська: переговори про наступний обмін полоненими почнуться після 18 січня
Фото: Макс Левин

Переговори з приводу наступного етапу обміну полоненими почнуться після 18 січня, заявила в інтерв'ю 112 каналу уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Зараз проводиться дуже важлива і дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки - кожен у себе. Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією й актуальними списками. Після цього почнуться переговори про наступний етап. Я дуже сподіваюся, що він буде набагато швидшим, тому що дуже багато процедур ми вже проговорили і пропрацювали в рамках першого етапу", - сказала вона.

Вона нагадала, що під час попереднього обміну були звільнені тільки 74 людини з 94, на яких подавала запит Україна (одна жінка залишилася на території, підконтрольній бойовикам). "Відповідно, ще як мінімум 20 осіб перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми будемо боротися, напевно, навіть буде більшим", - сказала Лутковська.

На питання про долю і місцезнаходження кількох десятків людей, на яких подали запит бойовики, але ті відмовилися переходити на контрольовану ними територію, омбудсмен зазначила, що кожен з них перебував у різному процесуальному статусі і залежно від цього "сьогодні і розвивається їх доля". "Але сказати, що я зараз готова охарактеризувати стан кожного з них - я не можу. Скарги від них про порушення їхніх прав на сьогодні поки що не надходили", - сказала вона.

Нагадаємо, 27 грудня на Донбасі пройшов обмін полоненими за формулою "233 на 73".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram