ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна зайняла перше місце в рейтингу паспортів серед країн СНД і 44-те у світі

Протягом останніх п'яти років перше місце незмінно залишається за паспортом Німеччини.

Україна зайняла перше місце в рейтингу паспортів серед країн СНД і 44-те у світі
Фото: Макс Требухов

Україна посіла перше місце в рейтингу паспортів серед країн СНД і 44-те у світі, істотно поліпшивши свої позиції завдяки отриманню безвізового режиму з Європейським Союзом у 2017 році.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на щорічний Індекс паспортів компанії Henley&Partners.

Протягом останніх п'яти років перше місце в цьому рейтингу незмінно зберігається за паспортом Німеччини. 2018 року з німецьким паспортом можна подорожувати без візи в 177 країн світу, що на одну країну більше, ніж торік.

Друге місце дісталося Сінгапуру (176 країн), третє розділили відразу вісім країн: Великобританія, Данія, Італія, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швеція, Японія. Громадяни цих країн отримали можливість відвідувати без візи 175 країн світу. Більшість із них за рік поліпшили показники безвізового доступу в інші країни.

Росія зайняла 48-ме місце в індексі, розділивши його з Молдовою і Чорногорією. Росіяни можуть відвідувати без візи 110 країн світу. Зазначають, що практично всі країни СНД поліпшили показники минулого року.

Якщо говорити про країни, де чинні програми отримання громадянства через інвестиції, то найширший вибір держав із безвізовим в'їздом пропонує паспорт Австрії (174 країни). Розмір необхідних інвестицій для отримання австрійського паспорта - 8-10 млн євро. Мальта і Кіпр, громадянство яких можна отримати за інвестиції в розмірі 1-2 млн євро, пропонують безвізовий доступ у 169 і 159 країн відповідно. Серед карибських країн з інвестиційними програмами наймобільнішим паспортом є паспорт Сент-Кітсу і Невісу з безвізовим доступом у 139 країн світу.

Останнє місце в рейтингу дісталося Афганістану, громадянам якого відкрито безвізовий доступ у 24 країни світу.

Індекс паспортів Henley&Partners, раніше відомий як індекс візових обмежень (перейменований 2018 року), видається з 2006 року у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту, яка підтримує найбільшу у світі базу туристичної інформації.

Нагадаємо, з 11 червня 2017 року українці можуть їздити без віз у більшість країн ЄС. У грудні також набув чинності безвізовий режим з ОАЕ. Також Україна веде переговори про лібералізацію візового режиму більш ніж з 20 країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram