ГоловнаСуспільствоВійна

Кравчук запропонував двосторонні мирні переговори між Україною і Росією

"Необхідно, як би не було важко, домогтися зустрічі один на один".

Кравчук запропонував двосторонні мирні переговори між Україною і Росією
Леонид Кравчук
Фото: rian.com.ua

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що для того, щоб зупинити війну, яку веде Росія проти України, потрібна безпосередня домовленість між керівництвом обох держав.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Необхідно, по-перше, як би не було важко, домогтися зустрічі на рівні російської і української влади, один на один. Те, що діється на Донбасі - це рука Кремля. І поки ми не домовимося з Росією ... що ми можемо, що може Росія, що ми не можемо, - ну, скажімо, про територіальну цілісність і суверенітет ми ніколи не зможемо говорити, все інше можна обговорювати. Це один із шляхів", - сказав Кравчук.

По-друге, за словами Кравчука, необхідно змінити "мінський формат": або перейти до "будапештського формату" або залишити "мінський", але "наповнити його іншим змістом".

Колишній президент України вважає, що "припинення війни" формально залежить від президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, що зараз мирне врегулювання йде трьома основними шляхами. У Мінську працює Тристороння контактна група (ОБСЄ, Україна, Росія), до якої залучають в тому числі представників бойовиків. Крім того, існує "нормандський формат" (Франція, Німеччина, Україна, Росія), в рамках якого зустрічаються політичні радники, міністри закордонних справ і голови держав. Ще один формат переговорів - це зустрічі спецпредставника США Курта Волкера з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram