ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У швидкій допомозі можуть з'явитися бригади парамедиків

До складу такої бригади входитимуть два медпрацівники і екстрений медичний технік.

У швидкій допомозі можуть з'явитися бригади парамедиків
Фото: 24tv.ua

Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення проект постанови про внесення змін у типове положення про бригаду екстреної медичної допомоги (ЕМД).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до оприлюдненого документа, до видів бригад екстреної медичної допомоги (лікарські та фельдшерські) пропонують додати бригаду парамедиків, до складу якої входять два медпрацівники відповідної спеціальності і екстрений медичний технік.

У разі потреби, за рішенням керівника центру ЕМД і медицини катастроф, для посилення роботи парамедиків можуть залучатися лікарі з медицини невідкладних станів.

Як наголошено в пояснювальній записці до проекту, парамедики будуть проходити навчання, що передбачає підготовку фахівця з невідкладних станів, яка відрізняється від програми навчання фельдшера з медицини невідкладних станів.

Навчання екстрених медтехніків і їх залучення до надання ЕМП дозволить посилити систему близько 12 тис. спеціалістів, які зараз виконують функції спеціалізованого санітарного транспорту, стверджують у МОЗ.

У відомстві розраховують, що функціонування бригад парамедиків під час формування лікарень інтенсивного лікування, а також відділень ЕМП дасть можливість ефективніше використовувати бюджетні кошти, поліпшити своєчасність і якість надання медичної допомоги, зменшити рівень смертності від нещасних випадків, травм і гострих захворювань.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року МОЗ анонсувало запуск програми навчання пожежників, поліцейських і працівників швидкої допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram