ГоловнаСуспільствоВійна

Тіллерсон закликав Росію повернути її представників у СЦКК на Донбасі

Держсекретар також закликав РФ "знизити рівень насильства" в Україні.

Тіллерсон закликав Росію повернути її представників у СЦКК на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, під час якої заявив про необхідність повернути російських військових у Спільний центр з контролю і координації (СЦКК) на Донбасі.

Про це повідомила представник Держдепу Гізер Нойєрт, передає "Інтерфакс-Україна".

"Держсекретар, особливо відзначаючи занепокоєння США у зв'язку із зростанням насильства на сході України, звернувся із закликом до Росії, щоб вона повернула своїх представників у Спільний центр з контролю і координації і знизила рівень насильства (в Україні - ред.)", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило відкликання представників Росії з СЦЦК. Росія заявила, що влада України заблокувала "документальну регламентацію функціонування СЦКК", а також створила "напружену морально-психологічну обстановку" для російських офіцерів, які входили в центр.

Спецпредставник США в переговорах з питань України Курт Волкер назвав вихід Росії з СЦКК ганьбою. Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що після виходу РФ з СЦКК спроби досягти перемир'я на Донбасі приречені на провал.

20 грудня президент Петро Порошенко запропонував Німеччині та Франції скерувати своїх представників у СЦКК. Росія, зі свого боку, заявила, що готова повернутися в СЦКК, але на певних умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram