ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські телеканали перевиконують мовні квоти

У середньому частка передач державною мовою перевищує встановлені квоти на 23 п.п.

Українські телеканали перевиконують мовні квоти
Фото: tsn.ua

Обсяги трансляції україномовного контенту на телеканалах за рік дії мовних квот у середньому становили 98%, що на 23% перевищує встановлені квоти.

Про це повідомив голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, передає "Інтерфакс-Україна".

"У перехідний період усі телеканали виконують умови закону. У середньому частка передач, які формально підпадають під обсяги передач державною мовою (включаючи передачі власного виробництва російською мовою), становила 98%. Водночас середній показник фактичної частки української мови на телеекранах дорівнює 86%. Закон, для порівняння, вимагає 75%", - сказав він.

Артеменко також зазначив, що до фактичного обсягу державної мови в телеефірі Нацрада зараховувала винятково україномовні передачі та фільми, які повністю озвучені або дубльовані державною мовою; україномовні фрагменти закадрового тексту, рекламу, анонси; а також частку української мови в білінгвальних передачах.

За його словами, за час дії квот значно збільшилася кількість телепередач власного виробництва - до 100%. Він також спрогнозував, що середня частка української мови на кінець року в ефірі національних телеканалів може сягати 100%.

За даними Нацради, 100% середня і фактична частка української мови - в ефірі дитячих телеканалів. В ефірі інформаційних телеканалів середня частка української мови становила 99%, фактична - 95%. В ефірі пізнавальних середня частка становила 100%, фактична 82%; в ефірі інформаційно-розважальних середній показник 92%, фактичний - 73%, в ефірі розважальних телеканалів середня частка української мови в ефірі становила 98%, фактична - 80%.

Найбільший обсяг передач, які лунають російською мовою показали телеканали "Інтер" та "Індиго" - по 63%. В ефірі телеканалу "UA: Перший" російськомовні передачі не були зафіксовані.

За словами Артеменка, моніторинг охопив мовлення 36 загальнонаціональних супутникових телеканалів упродовж шести тижнів, а загальний час моніторингу становив 6 тис. годин ефірного часу. У планах Нацради - завершити моніторинг 210 регіональних і місцевих телеканалів на 19 тис. годин ефірного часу.

У 2018 році заплановані три хвилі такого моніторингу.

Нагадаємо, 13 жовтня набув чинності закон, що зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою.

Відзначимо, що після введення квот для радіостанцій частка українських пісень на радіо зросла вдвічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram