ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ скасувало перелік заборонених для жінок професій

У переліку заборонених професій були, зокрема, газозварник, муляр, машиніст екскаватора, водолаз, землекоп.

Міністерство охорони здоров'я скасувало наказ №256 "Про затвердження Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок".

Про це повідомила народний депутат від фракції "Самопоміч" Ірина Суслова.

"Перемога "під ялинку"! Ганебний наказ МОЗ №256 скасовано! Багатомісячна боротьба, яка почалася в квітні з флешмобу "Жінка може все", завершилася успіхом!" - написала вона у фейсбуці.

Нардеп нагадала, що наказ МОЗ №256 встановлював 450 професій, заборонених для жінок.

"Фактично він забирав у них свободу вибору і ставив їх у нерівне становище щодо чоловіків", - зазначила Суслова.

До переліку входили ливарні роботи, роботи зі свинцем, загальні професії чорної і кольорової металургії, загальні професії електротехнічного виробництва, електронної техніки, а також хімічного виробництва гумових сумішей та їх переробки, лісозаготівельні роботи, виробництво цементу, загальні професії виробництва текстилю, харчової продукції, хлібопекарського виробництва, тютюново-махорочного і ферментаційного виробництва і роботи, пов'язані із застосуванням свинцевих сплавів.

На думку нардепа, скасування наказу має стати першим кроком на шляху до недопущення дискримінації жінок у трудових відносинах. "Далі - створення безпечних умов праці для всіх людей, незалежно від статі, боротьба з гендерною сегрегацією під час працевлаштування та подолання сексизму на роботі", - додала Ірина Суслова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram