ГоловнаСуспільствоЖиття

Нацгвардії дозволили використовувати водомети і заборонили сльозогінний газ

Після застосування спецзасобів нацгвардійці зобов'язані забезпечити надання потерпілим медичної допомоги.

Нацгвардії дозволили використовувати водомети і заборонили сльозогінний газ
Архив
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів затвердив правила застосування і перелік спецзасобів, які можуть використовувати військовослужбовці Національної гвардії в натовпі, зокрема, дозволив використовувати водомети, але заборонив застосовувати сльозогінний газ.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду в середу.

Бійцям Нацгвардії дозволено використовувати гумові та пластикові кийки, електрошокери, наручники (сітки для зв'язування), службових собак і коней, засоби акустичного і мікрохвильового впливу, гранати і боєприпаси світлошумові і димові, а також пристрої для відстрілу гумових куль.

Крім того, Нацгвардії дозволено використовувати водомети і бронемашини (без штатного озброєння). При цьому водомети заборонено, якщо температура повітря нижча за +10 градусів.

Загалом, згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військові Нацгвардії зобов'язані щонайменше двічі через гучномовець попередити порушників. Після застосування спецзасобів нацгвардійці зобов'язані якнайшвидше забезпечити надання потерпілим медичної допомоги.

У навчальних закладах, лікарнях, дипломатичних представництвах застосовувати спецзасоби заборонено без їх письмової згоди. Також заборонено застосовувати наручники більш ніж на дві години, бити кийками по голові, шиї, ключиці, статевих органах і по животу, заборонено застосовувати світлошумові пристрої ближче ніж за 2 м.

Нагадаємо, в листопаді Нацгвардія офіційно отримала право використовувати детектори брехні.

Раніше Національну гвардію України прийняли в Асоціацію сил жандармерії і поліції країн Європи і Середземного моря (FIEP).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram