ГоловнаСуспільствоВійна

Держдеп: Росія продовжує підтримувати активний конфлікт і гуманітарну кризу на Донбасі

США закликають РФ припинити атаки на сході України і вивести свої сили й озброєння.

Держдеп: Росія продовжує підтримувати активний конфлікт і гуманітарну кризу на Донбасі
Государственный департамент США
Фото: Council on Foreign Relations

Державний департамент США вважає Росію і її ставлеників на Донбасі джерелом насильства і пов'язує останнє загострення й обстріли з виходом Росії зі Спільного центру координації та контролю.

Про це заявила прес-секретар Держдепу Хезер Наверт, передає "Укрінформ".

"Раніше домовленостей про припинення вогню досягали на рівні російсько-українського військового механізму (СЦКК, - ред.), що дозволяло цивільним безпечно покидати райони обстрілу. Однак уряд Росії в односторонньому порядку прийняв рішення про вихід із цього механізму", - підкреслила Наверт.

Вона відкрито назвала Росію і підтримуваних нею бойовиків "джерелом насильства" на сході України. Наверт підкреслила, що російський уряд продовжує підтримувати активний конфлікт і гуманітарну кризу, забезпечує своє командування і направляє збройні сили, а також здійснює безпосередній контроль над своїми ставлениками в місцевій владі.

При цьому прес-секретар Держдепу зазначила, що конфлікт на сході України - це не громадянська війна. Тоді як "так звані" республіки", які створила Росія, - це "незаконні формування". Разом із тим вона акцентувала увагу на останньому загостренні гуманітарної ситуації на Донбасі.

"Минулої ночі сили під проводом Росії здійснили обстріл села Новолуганське ракетами "Град", що призвело до поранень восьми мирних жителів, пошкодження десятків будинків, шкіл, а також дитячого майданчика", - зазначила Наверт.

Окрім того, у вівторок відновилися бої навколо Донецької фільтраційної станції і її трубопроводу, де міститься отруйний хлорний газ.

"Ми вважаємо це надзвичайно небезпечним", - заявила прес-секретар Держдепу. Вона підкреслила, що пошкодження цього об'єкта інфраструктури "буде потенційно руйнівним". Наверт також зазначила, що в момент брифінгу працівники станції перебувають у бомбосховищі в пастці.

"США закликають Росію припинити атаки на сході України, вивести свої сили і важке озброєння із суверенної території України й узгодити надійну миротворчу місію ООН", - заявила прес-секретар Держдепу.

Нагадаємо, раніше Парламентська асамблея Ради Європи закликала Росію припинити підтримувати бойовиків на Донбасі. ПАРЄ також закликала Україну змінити Кримінальний кодекс відповідно до положень міжнародного гуманітарного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram