ГоловнаСуспільствоЖиття

У СБУ прокоментували обшук у засновника блогу про криптовалюту

"Зловмисник підтримує прямі особисті зв'язки з керівництвом деяких міністерств і відомств РФ, в тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з головою правління Сбербанку Росії".

У СБУ прокоментували обшук у засновника блогу про криптовалюту
Фото: vocativ.com

Служба безпеки України прокоментувала обшуки у засновника одного з найбільших російськомовних блогів про криптовалюту і блокчейне ForkLog Анатолія Каплана (Климова).

Як повідомляє прес-центр СБУ, правоохоронці викрили в Одесі громадянина Росії, який організував механізм легалізації грошей з використанням криптовалюти для подальшого перерахування їх в РФ і тимчасово окуповані території Донбасу й анексований Крим.

"Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси і офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, в тому числі з використанням криптовалюти. Серед клієнтів ділка були фізичні і юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які "відмив", переводячи їх в "біткоіни" та іншу криптовалюту", - йдеться в повідомленні.

За інформацією спецслужби, громадянин РФ тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. Не маючи офіційно постійного джерела доходів у країні, він отримує значні доходи від протиправної діяльності.

"Під час досудового розслідування співробітники СБУ отримали дані, що зловмисник підтримує прямі особисті зв'язки з керівництвом деяких міністерств і відомств РФ, в тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів грошових коштів за технологією "блокчейн"", - поінформували в СБУ.

У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи з перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітетові і територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму.

Раніше одеський проект про криптовалютау Forklog повідомив про обшуки з боку СБУ. У Forklog спростували звинувачення і заявили, що особи і компанії, які фігурують у розслідуванні, не пов'язані з його засновниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram